Hoger Honing: een eerbetoon aan De Bezige Bij Antwerpen

hih2
(c) Hoger Honing Minard

Eind 2014 werd de Vlaamse literaire uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen onverwachts opgeheven. Voor de auteurs kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. In de nasleep van die verandering werden ook nogal wat onaangename dingen gezegd, over B-elftallen bijvoorbeeld. Dat konden we ons niet zomaar laten zeggen; de Antwerpse Bij was een kwaliteitslabel. En dus organiseerden we afgelopen zaterdag Hoger Honing, een literaire avond in de Gentse Minard.

Geen begrafenis van de uitgeverij, en evenmin de zaligverklaring van Harold Polis, maar wel een hulde aan een fonds dat jarenlang het beste van de Belgische Letteren verzamelde. Een heel divers fonds, met schitterend proza, poëzie, fictie, non-fictie, high-brow literatuur en populaire cultuur. Dat beste van de Bij zetten we nog één keer voor u op scène. Want willen of niet, straks zal het fonds onvermijdelijk versnipperd raken.

Met DBBA verdwijnt de grootste literaire uitgeverij in Vlaanderen. Wie nog wil publiceren, moet wel naar Nederland. Maar kan dat zomaar? Hoe hoog is de taalgrens eigenlijk aan die kant, en hoe groot zijn de culturele verschillen? En is het wel normaal dat auteurs die niet in Nederland uitgeven automatisch als B-auteur beschouwd worden? Moeten we ons, meer dan over de leefbaarheid van een literaire uitgeverij in Vlaanderen, geen zorgen maken over de leefbaarheid van een land zonder literaire uitgeverij?

En Harold Polis? Die liet alvast weten CEO van de voetbalbond te willen worden.

Knack.be publiceerde een leuk verslag van de avond. Dat kan je hier nalezen.