Contact

Naam

E-mail

Bericht

Agenda

Het Kanaal/Crossing Borders, Operadagen Rotterdam, 11 – 12 & 13/5

Wereldpremière van Het Kanaal, een nieuw muziektheaterstuk dat ik met componist Annelies van Parys maakte in opdracht van Queer Arts Festival Antwerpen. Tekst: Schoeters & Shakespeare. Productie: AQAF, i.s.m. Muziektheater Transparant, Operdagen Rotterdam & ’t Geluid Maastricht. Met o.a. Katelijne Verbeke & Adams Mensah en Naomi Beeldens & Maarten Vandenbempt/Ana Fernandez Perez.

Meer info & tickets: coming soon.

Het Kanaal/Crossing Borders, De Singel Antwerpen, Opera21 – 29/4

Avant-première van Het Kanaal, een nieuw muziektheaterstuk dat ik met componist Annelies van Parys maakte in opdracht van Queer Arts Festival Antwerpen. Tekst: Schoeters & Shakespeare. Productie: AQAF, i.s.m. Muziektheater Transparant, Operdagen Rotterdam & ’t Geluid Maastricht. Met o.a. Katelijne Verbeke & Adams Mensah en Naomi Beeldens & Maarten Vandenbempt/Ana Fernandez Perez.

Meer info & tickets: coming soon.

Het kanaal/Crossing Borders – Rataplan Borgerhout, 18&19/2/2017

Sneak preview van Het Kanaal, een nieuw muziektheaterstuk dat ik met componist Annelies van Parys maakte in opdracht van Queer Arts Festival Antwerpen. Tekst: Schoeters & Shakespeare. Productie: AQAF, i.s.m. Muziektheater Transparant, Operdagen Rotterdam & ’t Geluid Maastricht. Met o.a. Katelijne Verbeke & Adams Mensah en Naomi Beeldens & Maarten Vandenbempt/Ana Fernandez Perez.

Meer info & tickets: coming soon.

Angel Series – Concertgebouw Brugge, 2/3/2017

Componiste Annelies Van Parys kreeg van het Concertgebouw de vraag een stuk te componeren voor de Angel Room, waar Luc Tuymans’ Angel prijkt, in navolging van Toshio Hosokawa en Vykintas Baltakas. Ze koos voor mezzo en saxofoon; de onnavolgbare Els Mondelaers en de al even geweldige Kurt Bertels voeren uit. Ik mocht voor tekst (en uitleg) zorgen, en stoeide een beetje met de gevallen engelen van De Nerval en Winterson. De mijne is, hoe kan het anders, man noch vrouw, en verleidelijker, vleselijker en verwarder: kortom, menselijker.

Meer info en tickets: hier!

 

 

Twijnderij, Ververij, Retorderie Schoeters, Opdonder, STeM Sint-Niklaas, 27/10/16

Wat vooraf ging…
Of ik iets wilde doen in het Stem. Een half uur. Om het even wat.
‘Om het even wat?’
‘Ja. Als het maar een half uur is.’
(Ik heb geen idee wat. Hoezo iets? Welke iets? Iets doen? Nou ja, ik doe wel iets. Dan.)
‘Euh – ja dan?’
En of ik dan even wilde komen kijken in het museum iets te kiezen dat paste bij mijn iets.
‘Euh – ja dan?’
(Welke iets? Ik had neen moeten zeggen. Waarom zeg ik toch altijd ja?)

En wat zal volgen…
Voor wie na het lezen van het bovenstaande niet weet wat te verwachten: ik weet ook nog niet wat het gaat worden. Zo gaat dat met verhalen. Het enige dat ik kan zeggen is dat het begint met een tuit wol, waaraan hopelijk een los eindje zit. Daar plan ik aan te trekken, tot er iets losschiet. Of ik vergeet dat eindje weer en laat het liggen. Omdat iets anders mijn aandacht trekt. Waarna, altijd, een tijdje later blijkt dat die rode draad het ene met het andere verbindt. Vanzelf. Zo schrijf ik mijn verhalen.

Dat is, denk ik, wat ik u ga vertellen: hoe mijn schrijven werkt. Maar met een omweg. Zoals het schrijven zelf altijd een omweg is en het ons brengt bij dingen waarvan we dachten dat we ze al lang vergeten waren. En dan, tenslotte, als we het min of meer begrepen hebben, u en ik, hoe zo’n verhaal ontstaat, lees ik iets voor uit een verhaal in wording dat nog geen daglicht zag. Want omdat alles altijd klopt, vond ik –ik kon het bijna niet geloven – in het depot van het museum de kanarie terug waarover ik nu aan het schrijven ben. Ik stel hem aan u voor. Straks. Maar voor wie nu al wil weten hoe het straks afloopt: hij heet Jimmy.

 

Helden! – Boksmatch @SchouwburgKortrijk, 17/9/2016

Jeroen Theunissen en ik stappen nog eens samen in de boksring.
Helden versus anti-helden, bruut geweld versus kwetsbaarheid.

Het publiek beslist.

Meer info en tickets: hier!

Private View – Concertgebouw Brugge, 14/11/2015

Componiste Annelies Van Parys vroeg me vorig jaar of ik zin had om haar eerste opera te schrijven. Yes O yes! Ze had twee thema’s voor ogen: voyeurisme en sociale isolatie. En een ferme scheut Hitchcock. Dus deden we dat.

Private View speelt zich af binnen de besloten wereld van een flatgebouw; de bewoners hebben zich volledig teruggeplooid op zichzelf, en kennen hun buren nauwelijks. Ook de personages in het scenario van Gaea Schoeters en het speelse, dubbelzinnige libretto van Jen Hadfield zijn gereduceerd tot archetypes, metaforen voor intermenselijke relatiepatronen, die enkel uitgetekend zijn via hun handelen of niet-handelen. De zangers van de Neue Vocalsolisten zijn in de regie van Tom Creed niet langer klassieke protagonisten; ze worden door het 33 ⅓ collective ‘geneutraliseerd’ tot ‘operatoren’, een doelbewuste ingreep. Met found footage uit oude films stuwt het videocollectief het verhaal op ambigue wijze voort; niets is eenduidig waar of onwaar, alles blijft voor interpretatie vatbaar.

Meer info & tickets hier.

Gemist? We spelen ook nog 29-31 oktober in Berlijn, 5/11 in Den Bosch en 27-28/11 in Luxemburg. Amsterdam, Londen & Bergen zijn voor volgend jaar.

Bozar-Boks #Raak! #Bang-festival #BozarBxl – 15/10/2015, 20u

Massa of elite? Op 15/10 vechten #JeroenTheunissen & ik het uit in de boksring van het #Bang-festival #Bozar. Ruth Joos is scheidsrechter van dienst. Tickets & info hier!

boeksprekers @ccDeWoeker #Oudenaarde – 11/10/2015, 15u

Op zondag 11 oktober organiseren de bibliotheken van de Vlaamse Ardennen het literair festival  www.boeksprekers.be Ik praat er met Luckas Vander Taelen en Rick De Leeuw over literatuur. Jelle Van Riet leidt ons in goede banen. Plaats en tijd van handelen: CC De Woeker in Oudenaarde, zondag 11 oktober, van 15.30u tot 16.30u.

queer arts festival @permeke-bib – 04/08/2015, 20u

Op 04/08 lees ik voor in de Permeke Bibliotheek in Antwerpen. De fantastische Naomi Beeldens & Alexandro Oppo kleden één en ander muzikaal in en mij interviewmatig uit. Welkom! Meer info hier!

#Tumult.fm @DOK-Gent – 21/09/1014, 17u

Op zaterdag 21/09 praat ik met Bert De Geyter nog eens uitgebreid over De kunst van het vallen. Bert is altijd leuk, DOK is een prachtlocatie en ik zal mijn best doen daar nog iets aan toe te voegen. O, en het is nog gratis ook. Tot dan!

#Overlezen zomert! 20/08/2014

Overlezen is het boekenprogramma van De Warande. Op 20 augustus praat ik daar met Johny Geerinckx, Karl Van den Broeck en Jos Geysels over De kunst van het vallen. Concreet: De Stadsboerderij in Turnhout, 19u30.
Meer info vind je hier.
Welkom!

#Strangelove #Antwerpen – 19/6/2014

Revolutie! is dit jaar het thema van het Strangelove Festival. Alleen al daarom ben ik vereerd dat ik het mag openen. Welkom, nu donderdag om 20u. Praktische info hier.

Café Classique #derodehoed #Amsterdam – 06/06/2014

Benieuwd hoe de muziek uit het boek live klinkt? Op vrijdag 6 juni buigt Café Classique zich over De Kunst van het vallen, en brengen we de tekst en de soundtrack samen op één podium. Alle praktische info over de avond & tickets vind je hier.

Boekenweekend Archipel – Sint-Niklaas – 27/04/2014 – 15u30

Voor al wie het de eerste keer miste, stel ik De kunst van het vallen nog een keer voor, deze keer in Boekhandel ’t Oneindige Verhaal, Stationsstraat 68, Sint-Niklaas. Ook nu met een interview en een drankje achteraf. Iedereen welkom, wel graag bevestigen op oneindigeverhaal@skynet.be

Boekvoorstelling De kunst van het vallen – Gent – 04/04/2014

We hebben een pianiste, een zangeres, een dj en een nieuw boek om voor te stellen. En de Bezige Bij & de Limerick trakteren. Ik denk dat we een feestje hebben.
Welkom! Wel graag bevestigen op limerick@skynet.be