De kunst van het vallen

Een overrompelende roman over de dictatuur van de liefde

kvhv

Wie wil ervaren hoe een dictatuur aanvoelt, moet eens een affaire proberen. Elk gsm-gesprek een risico, elk parkeerbiljet bewijsmateriaal. En toch ontstaan in de moeilijkste omstandigheden de mooiste geschiedenissen. Maar wat als dat alles instort? En standbeelden en geliefden van hun voetstuk vallen?

De kunst van het vallen gaat over het onvermogen om onbevangen lief te hebben, en de weigering zich daarbij neer te leggen. Na de breuk zoekt de verteller een nieuw verhaal. Even lijkt een romance met de jonge schoonspringer Alex de uitkomst, maar al gauw blijkt dat zijn jeugdige onschuld het verraad uit het verleden niet kan overstemmen. Ook Katharina hunkert naar vroeger, maar de val van de Muur heeft het land dat ze mist voorgoed uitgewist. In hun gedeelde heimwee naar iets wat niet meer bestaat, vinden zij en de verteller elkaar. Tot het heden die illusie abrupt verstoort.

De Bezige Bij Antwerpen
ISBN 978 90 8542 404 8

Verschijningsdatum: 04-04-2014
Uitgeverij: De Bezige Bij Antwerpen
Genre: Fictie
Paperback
Aantal bladzijden: 356

Soundtrack

(c) Trui Hanoulle

(c) Trui Hanoulle

Bij elk boek hoort een soundtrack.
Zeker als er zoveel muziek in zit.

Je vindt hem hier (& binnenkort in een YouTube-playlist).

Making of

Hoe De Kunst van het vallen is ontstaan, vroeg iemand onlangs. Wel, ongeveer zo: #DrieJaarSchrijvenInBeelden

Geen boek zonder trailer. #TakeOneTwoThreeFour
Thx@ schoonspringclub PSV Eindhoven, Pascal Faatz, Els Heyrman, Elisabeth De Loore, Gino De Baudringhien & Brecht Van Wijk!

Intussen leidt het boek ook zijn eigen leven. En dat brengt het op allerlei plaatsen. Sommige heel bekend, andere vreemd & ver. Stuur me de readie’s van het boek! #BeenThereReadThat

Pers

de kunst van het vallen #vat

okt 2015 – twee fijne pagina’s over mijn laatste roman in het tijdschrift Vrijzinnig Antwerps Tijdschrift #VAT.
Nalezen kan hier: p1p2. (c) foto: Trui Hanoulle

de kunst van het vallen #vat

EEn avontuurlijke ideeenroman #NRC

**** “In haar derde boek, een kleurrijk en levendig gedachtenspel-in-romanvorm, zet Schoeters het wel en wee van de hoofdpersoon af tegen de wereldpolitiek. Haar zijdelingse verhalen en anekdotes verruimen de blik.”  #NRC, 13/02/2015.

De volledige recensie kan je hier nalezen.

EEn avontuurlijke ideeenroman #NRC

“Ik ben een dramaqueen. En een romanticus.” #DeLiefhebber #Klara

Something old, something new, something borrowed, something blue … and a sixpence in your shoe. Met die thema’s in mijn achterhoofd doorzocht ik mijn cd-kast op zoek naar muzikale herinneringen. Het heerlijke gesprek met Katelijne Boon kan je hier herbeluisteren. Speellijst en ander fraais vind je hier.

“Ik ben een dramaqueen. En een romanticus.” #DeLiefhebber #Klara

De beste 100 boeken #Snoecks

Nov 2014. “Opnieuw presenteert Snoecks, in samenwerking met de Standaard der Letteren, honderd boeken die je maar beter in huis kunt hebben. De top van de internationale literatuur, spannende thrillers en revelerende memoires en biografieën. Een ideaal boodschappenlijstje voor wie zijn leeshonger wil stillen.” Ziehier.

De beste 100 boeken #Snoecks

Beroep: schrijver met hart & ziel #HetNieuwsblad

05/11/2014 – The Seven Samourai. Zeven auteurs die het afgelopen jaar van zich deden spreken over wat hun beroep zo mooi maakt. Ziehier.

Beroep: schrijver met hart & ziel #HetNieuwsblad

“Ik kan een wereld maken zoals ik wil dat die is” #Nieuwsblad #Boekenbeursbijlage

5/11/2014, Het Nieuwsblad – Wat maakt schrijven zo moeilijk en tegelijk zo mooi? Verder lezen kan hier.

“Ik kan een wereld maken zoals ik wil dat die is” #Nieuwsblad #Boekenbeursbijlage

Balanceren tussen euforie en paniek #DeTijd

31/10/2014 – Mooi stuk in De Tijd vandaag naar aanleiding van de Boekenbeurs.
Het volledige artikel kan je hier nalezen.

 

Balanceren tussen euforie en paniek #DeTijd

de kunst van fictie #zizo

Eén en ander over mijn nieuwe roman, liefdesverdriet & genderrelativiteit. Het volledige Zizo-interview kan je hier nalezen.

de kunst van fictie #zizo

Een ideeënroman in de geest van Kundera, en dan speelser #deVolkskrant

“Een ingenieus bouwwerk van een roman, bol van de ideeën over toeval, tijd en muziek.” Persis Bekkering noemt De kunst van het vallen in De Volkskrant “misschien wel interessanter” dan Kundera. **** Je vindt de recensie hier.

Een ideeënroman in de geest van Kundera, en dan speelser #deVolkskrant

de dictatuur van de liefde #Metro

Recensie in Metro vandaag: ***.

de dictatuur van de liefde #Metro

Novelist Gaea Schoeters is force to be reckoned with #FlandersToday

‘De Kunst van het vallen is an ambitious novel full of mesmerising characters, anecdotes and history that mirror the simple yet poignant tale at the heart of the book. Filled with vivid imagery and powerful metaphors, it is a novel of ideas about time, coincidence and memory.’ #FlandersToday Read more here.

Novelist Gaea Schoeters is force to be reckoned with #FlandersToday

de toekomst loopt over onverharde wegen #deTijd

“Met de kunst van het vallen heeft Gaea Schoeters een ambitieuze en gedurfde roman geschreven over een verschroeiende liefde,” schrijft Erik Ziarczyk in De Tijd. De volledige recensie kan je hier nalezen.

de toekomst loopt over onverharde wegen #deTijd

De roze bril is gebroken #DSLetteren

**** voor ‘De kunst van het vallen’ in De Standaard der Letteren. “Als je iets kan aanmerken op deze roman, is het wellicht haar ambitie, maar als je je ambitie waarmaakt, kunt je dat geen minpunt noemen.” Ook hier heb ik de spoiler weggeborsteld, omdat ik het nog altijd onnozel/onnodig vind de plot weg te geven. Het verandert niets aan de recensie, en voor wie meer wil weten, is er het boek. De volledige recensie vind je hier.

De roze bril is gebroken #DSLetteren

de kunst van het vallen #CobraTv

“Opgedeeld in hoofdstukjes van één of nauwelijks een paar bladzijden vormt dit boek een caleidoscoop van spiegelscherven, die elkaar voortdurend weerkaatsen. Zo gezien is ‘De kunst van het vallen’ een ongewone roman, een minutieus uitgekiende en gestructureerde compositie.” *** van Jos Borré op Cobra.be De volledige tekst kan je hier nalezen.

de kunst van het vallen #Ouderparticipatie

“Topliteratuur!” De volledige recensie vind je hier.

de kunst van het vallen #FlandersToday

“Schoeters uses cold, clandestine Communist Eastern Europe as a metaphor for an affair gone bad, which is quite original, but makes the novel feel slightly constructed, drawing our attention away from the wonderfully devastating story.” ***, Flanders Today. Verder lezen kan hier.

schrappen is een kunst #CuttingEdge

“De werkelijkheid die tevoorschijn komt, is een lappendeken van waarheden en bespiegelingen over de liefde.” Cutting Edge, *** De volledige recensie vind je hier.

cirkeltjes draaien om de grote thema’s #DeMorgen

**,* in De Morgen. De zwarte balk is geen censuur, ik heb alleen de spoiler eruit gehaald voor wie nog van de plot wil genieten. Al was het mij daar in dit boek niet om te doen, het was nu ook weer niet nodig om die weg te geven.

cirkeltjes draaien om de grote thema’s #DeMorgen

Luisterpuntbibliotheek

Op vraag van de Luisterpuntbibliotheek heb ik De kunst van het vallen zelf ingelezen. Hoe ik dat vond, kan je hier nalezen. Het boek zit nu bij hen in de catalogus, en kan er binnenkort als luisterboek ontleend worden. Stukje beluisteren? Dat kan:

 

Luisterpuntbibliotheek

Boekvoorstelling Gent

“De kunst van het vallen is geen pleidooi, het is een roman, en dan nog een hele gewiekste, die fictie in ere herstelt – er wordt van alles gefingeerd, u zal af en toe eens moet teruglezen om de David Lynch-effectjes helemaal tot hun recht te laten komen. Maar het valt wel te lezen als wijsheid. Vrolijke wetenschap, soms ook verdrietige fantasie. Hier wordt altijd gekozen voor de liefde, het springen, de kans, het grootste. Mocht u zich voor de rest van uw verder leven willen beperken tot het kleine, dan is dit boek toch minder iets voor u. Voor alle anderen is het een aansporing, een wijs vriendje van bijna 400 pagina’s, een troost soms ook, maar vooral een feest, van scherpe gedachten, dansende woorden en de muziek van veel verlangens. ‘ Is zo’n roman werkelijk nodig? ‘ zou Tolstoj kunnen vragen. ‘ Het maakt een lezer uitzinnig.’ Tolstoj is een Rus. Zeker in dat land is de vraag stellen ze beantwoorden.” Dank, Bert Bultinck, voor de prachtige laudatio waarmee je het boek gisteren de wereld instuurde.

Boekvoorstelling Gent

Tumult! #Urgent.fm

“Hopsa, vrijdag is het boekpresentatie in Club De Loge, maar vandaag kwam Gaea Schoeters al langs om wat te praten. Over leven en reizen en gezag en nog vanalles… Oh ja: ook over dat boek natuurlijk, sinds deze middag ongelooflijk getipt door Tumult.fm: ‘De Kunst van het Vallen.’ Niet te missen.” Thx, #Tumult & Bert De Geyter.  Herbeluisteren kan via deze link!

 

Tumult! #Urgent.fm

“Madonna heeft mij gered” #Knack

“Tegenwoordig hebben we de neiging om alles, ook de liefde, resultaatgericht te bekijken. Terwijl elke relatie, ook de ‘mislukte’, waardevolle momenten kent.” Roderik Six vraagt zich af of in De kunst van het vallen de liefde verliest. Ik denk van niet. Verder lezen kan hier.

“Madonna heeft mij gered” #Knack

Koesterboek #Knack

In de aanloop naar mijn nieuwe boek vroeg Knack naar het boek waar alles mee begon. Dat waren er twee: De ontdekking van de hemel, en De ondraaglijke lichtheid van het bestaan. Het hoe & waarom kan je hier nalezen.

Koesterboek #Knack

Hit&Run #DeStandaardWeekblad

De Standaard Weekblad peilde naar mijn verzuchtingen, verlangens en onhebbelijkheden aan de hand van de ‘questionnaire de Proust’. Een blik in hoofd en hart onder het motto Hit&Run.

Hit&Run #DeStandaardWeekblad

Feeling

De eerste recensie mag er zijn: **** van Johanna Spaey in Feeling

Feeling