Het Einde — En hoe het te overleven.

Niets in ons leven is voorspelbaar, behalve de dood. En net dat einde is ons grootste vraagteken. Hoe moet dat, sterven en afscheid nemen? Komt die dood niet altijd te vroeg, is het leven ooit af? En hebben onze dromen en daden überhaupt zin als alles op een dag gewoon ophoudt? In Het einde – en hoe het te overleven kijken 100 schrijvers de dood in de ogen. Ze putten daarbij uit persoonlijke ervaringen – van geliefden die plots neerzegen in het gras tot vaders die ze veel te vroeg verloren – en verbinden die met de literatuur, die al eeuwenlang om het mysterie van de dood danst. De literatuur, die naar woorden zoekt voor wat ons met verstomming slaat, en die, wie weet, een vorm van onsterfelijkheid inhoudt.

“Het was niet zonder terughoudendheid dat we aan onze gesprekken begonnen. Want hoe pak je die aan? Kun je beginnen met: ‘Ik heb wat vragen over de dood, met name de jouwe?’ En kun je dat zomaar aan iedereen vragen? Al gauw bleek dat gesprekken over de dood altijd gesprekken over het leven zijn. Over wat waardevol is. Over schoonheid, liefde, kunst en troost. Onze schrijvers bleken wonderwel in staat te verwoorden wat wij allemaal voelen bij de paradox van het leven: dat precies de eindigheid ervan er zin aan geeft.”

Zadie Smith, Bart Moeyaert, Philippe Claudel, Siri Hustvedt, David Van Reybrouck, Johan Harstad, Aidan Chambers, Sandro Veronesi, Peter Buwalda, Joke Hermsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Claire Messud en 88 anderen blikken vooruit naar hun ultieme deadline. Hun inzichten zijn opgetekend door Katrien Steyaert en Gaea Schoeters. Zij maakten van Het einde een even troostend als inspirerend boek over een onvermijdelijke ervaring. De illustraties in het boek zijn van JeRoen Murré.

Pers

VRT — interview met Katrien Steyaert / Boekenmarathon
Tijdschrift Streven — interview met Gaea Schoeters
De Morgen — “Begraaf me maar als dramaqueen;”
Culture Club / Radio 1 — interview met Lara Taveirne & Fikry El Azzouzi
Tzum — recensie

De corona-quarantaine dwong ons de boekvoorstelling digitaal te houden.
Wie daar niet bij kon zijn en toch graag even meekijkt, kan hier een aantal fragmenten terugvinden:

Interview Bart Moeyaert
Interview Delphine Lecompte
Interview Tommy Wieringa
Interview P.F.. Thomése

Met dank aan De Buren, Passaporta & Polis voor de organisatie.

Het Einde — En hoe het te overleven.

Technische gegevens

Auteurs — Gaea Schoeters, Katrien Steyaert
Illustrator — Jeroen Murré
ISBN 978-94-6310-521-7
Hardcover
Formaat 150 x 200
Aantal pagina’s 336
Geplande publicatiedatum 25 mei 2020
Prijs 24,50€

 

Making of