klein klein kinderboek?

 

‘Ik vind het heel belangrijk om te stellen dat een kinderboek geen minder boek hoeft te zijn. Het is nog steeds mijn lievelingsafdeling in een bibliotheek.’ 
Zelden iemand met zoveel liefde over een prentenboek zien spreken als regisseur Gust Van den Berghe. We hadden het over Een clown van God, voor DSLetteren, maar zijn ongewilde pleidooi strekte verder dan dat.

‘Weet je wat het mooiste is? Doordat schrijvers zich voor de kinderen moeten zich inhouden, hebben die boeken vaak een rijkdom aan poezie die ik ongezien vind in volwassenenliteratuur. Het zit allemaal vervat in een paar zinnen, het gaat niet om het aantonen van dingen, maar om het voelen. Die eenvoud, die simpelheid, dat is zo mooi. Daar wordt ook geschreven voor iedereen; want een goed kinderboek vertelt niet alleen een verhaal voor kinderen, maar tegelijkertijd ook een tweede, ander verhaal aan volwassenen. Die gelaagdheid vind ik enorm fascinerend en ik vind het erg jammer dat kinderboeken vaak niet de plaats en de serieux krijgen die ze verdienen.’

Daarmee slaat hij, waarschijnlijk zonder het te beseffen, dezelfde noot aan die Bart Moeyaert in een van zijn dagboekblogs liet weerklinken. Een klank die weifelt tussen verbazing en verontwaardiging.

http://www.bartmoeyaert.com/dagboek.php?item=60&width=1600

Ik val ze beiden bij. Een goed kinderboek schrijven, dat is razend moeilijk. Iets waar ik zelf nog even mee wil wachten. Tot ik het durf.