20/02/2024 — LCB Berlin

Fixdit brainstorm —  towards an international manifesto

Deze uitnodiging komt van ons, een Nederlands-Vlaams feministisch schrijverscollectief genaamd Fixdit, omdat wij in de maand februari met ons 10-en in wisselende samenstelling in het LCB verblijven en heel graag in contact komen met vrouwelijke Duitsetalige/in Duitsland wonende auteurs die net als wij opbotsen tegen seksisme in de literatuur.
We schreven daar stukken over in de kranten, maakte podcasts om het werk van vrouwelijke voorgangers te belichten en publiceerden een heus manifest, getiteld Optimistische woede (een vertaald fragment is bijgevoegd).
Op 7 en/of op 20 februari zouden we graag met jou en andere geïnteresseerde Duitse vrouwelijke auteurs sparren over hoe het ervoor staat in Duitsland met vrouwen in de literatuur (vroeger en nu), of vrouwelijke auteurs in Duitsland ook losse punten in de literatuurgeschiedenis blijven in plaats van lange lijnen te worden, en of diversiteit in de literatuur bewust en onbewust ook in Duitsland nog steeds als bedreiging wordt ervaren.
Wat is in Duitsland de staat der dingen, en wat kunnen wij daaruit leren? In ruil daarvoor delen wij graag onze ervaringen en observaties met jullie. Samen brainstormen we over de toekomst en mogelijke ‘fixes’. Wat zou in een Duits manifest komen te staan, wat moet er in een internationaal manifest? En zou je daaraan bij willen dragen?
Misschien ken je auteurs die ook zouden willen komen? Laat het ons weten, dan sturen we ook hen een uitnodiging. Want we zijn heel nieuwsgierig.