azertyfactor.be #CreatiefSchrijven

IMG_4991Of ik een verhaal wou kiezen op azertyfactor.be, vroeg Creatief Schrijven. Een dat mij bijzonder raakte, of opviel. Een dat er bovenuit stak. Of anders was. Bijzonder. Kiezen is nooit mijn forte geweest, dus ik heb een triootje bij elkaar gesprokkeld.

Ziehier Donderslag, Mijn naam is Louiza & Florentina. Ga eens kijken, ze zijn alledrie het lezen waard!

Florentina is heel weinig. Precies weinig genoeg. Een halve pagina lang strijkt de schrijfster de lakens glad voor wat zal volgen. Heel spaarzaam. Met korte zinnen schetst ze scènes waarin weinig of niets gebeurt. In die zorgvuldig geschetste stilte klinkt de klap aan het eind dubbel zo hard.

Donderslag deed me denken aan een schilderij van Borremans. Op het eerste gezicht lijkt alles heel normaal, maar toch voel je dat er iets niet klopt. Alsof de werkelijkheid een tik heeft gekregen, en alles wat verschoven is. Wat uit de haak zit. Waardoor wat lieflijk lijkt unheimlich wordt. Die jongen wil ik leren kennen, dacht ik na de eindzin. Hoe loopt het leven van iemand die zo koppig achter zijn gelijk blijft staan? Plooit het zich naar hem, of is het toch de jongen die moet buigen, als een balk die barst? Je weet het antwoord al, maar net daarom lees je voort, omdat je hoopt dat het anders loopt.

Mijn naam is Louiza is verdomd goed geschreven. Superstrak, geestig, en tegelijk toch wrang. Het ritme zit goed, en elk woord staat op zijn plaats. In het eerste deel toch. Daarna lopen de stilist en de verteller in de schrijver elkaar voor de voeten: plots gebeurt er vanalles tegelijk, het verhaal springt voor en achteruit, het tijdsverloop raakt in de war, en dus de lezer ook. Daar voel ik vooral het ongeduld van iemand die (wellicht uit enthousiasme, omdat het verhaal zich vlot aandient en we daar allemaal, altijd, blij mee zijn) te snel teveel vertellen, waardoor de structuur in de war raakt. Maar geen paniek, dat is makkelijk op te lossen: of je maakt het simpeler, of je schrijft het ‘trager’: één mysterie tegelijk. Opzetten, uitwerken, afwikkelen. Als je het zo goed kan krijgen als het eerste deel, krijg je aan mij elk verhaal verkocht. Hoe ingewikkeld ook.