Eva — een operapodcast

04/05/2021 — De afgelopen twee dagen bingede ik EVA, de operapodcast die ik voor Studio Minailo mocht schrijven — een adaptatie van het de roman EVA van Carry Van Bruggen. Het boek is een bom, en hetzelfde geldt voor de podcast: in maar liefst acht afleveringen van elk 45′ suis, tuimel en zweef je door het universum van een jonge joodse vrouw, die haar seksualiteit ontdekt en tegelijkertijd tegen de tegelijkertijd aanloopt van wat een vrouw (intellectueel) is toegestaan – nog steeds verrassend actueel. Taal en verhaal zijn een wervelende trip, en die lijn zet zich door in de luisterervaring, die veel meer is dan een hoorspel: de stemmen zijn soms personages, maar soms ook instrumenten, geluiden, timbres die oplossen in de muziek van het Ragazze Quartet om er dan weer uit op te duiken en verder te vertellen. En ook de muziek is een ontdekking. Met crossovers tussen Ravel, Pavel Haas, Henriëtte Bosmans, Petra Vermote Annelies Van Parys (die ook de muzikale montage maakte), om er maar een paar te noemen.

Het gaat regenen, de komende dagen.
Laat je meenemen. Toespreken. Verleiden.
Luisteren kan op www.carryvanbruggen.nl
Dit was misschien wel een van de fijnste opdrachten die het afgelopen jaar serpendipiteitsgewijs op mijn pad kwamen. (Helaas ongerecenseerd en dus onbekend in Vlaanderen, want nieuwe genres die niet in hokjes passen vinden blijkbaar moeilijk een plek.)
Thx, Sjaron Minailo .
Met stemmen van Claron McFadden, Leny Breederveld, Helen Kamperveen, Mira Helmer, Nastaran Razawi Khorasani, Stefanie Janssen, Funda Müjde & Jade Olieberg. Mixing Koen Keevel , tekeningen van Emma Plum.
Uitgeverij Querido/Literatuur Vlaanderen