beste boeken 2016 #delijstjes

DSLetteren publiceerde vandaag de lijstjes…
Ziehier mijn selectie voor 2016.

1 Welk boek van 2016 is voor u het hoogtepunt van het jaar?
2 Welk boek van 2016 had meer aandacht verdiend?
3 Welk boek moet een regeringsleider vandaag op zijn/haar nachtkastje hebben? (hoeft niet per se een boek van 2016 te zijn)

1- Oorlogcrimineel uit de Balkan vestigt zich in klein Iers dorpje en doet zich voor als gebedsgenezer. De politie komt snuffelen, een nieuwsgierige non laat zich masseren, een jonge vrouw smeekt hem om een kind. Waarna de boel geweldig uit de hand loopt, maar wel in prachtig proza. Edna O’Brien had alweer een jaar of tien niets van zich laten horen. Nu dus wel, met The Little Red Chairs. De stilte heeft geloond.
2- Aan het eind van de wereld liggen de Sjantar eilanden: een archipel dat zo wild is dat zelfs een kompas er het Noorden kwijtraakt. Kan een mens nog meer op zichzelf aangewezen zijn? In een razende jacht over de taïga drijft Andreï Makine zijn personages daar naartoe: een voortvluchtige en de uitgeputte soldaat die hem achtervolgt. L’archipel d’une autre vie is het verhaal van een man die niet alleen wil bestaan, maar wil leven. Iets wat, Oscar Wilde zei het al, slechts voor weinigen is weggelegd. Zeker in de Sovjetunie van de jaren ’50. Behalve, misschien, in dat Nergens.
3 – Om het even welk boek. Als het maar niet-lineair, traag en meerlagig is. Kortom: literatuur. Omdat niets ons beter leert dat er niet op elke vraag een eenduidig antwoord bestaat en de complexiteit van de wereld niet in oneliners te vatten is. En om ons empathie voor de ander bij te brengen, zelfs als we geen sympathie voor hem voelen. Omdat haar blik breder is dan de waan van de dag, biedt literatuur ons inzicht in wat ons volslagen vreemd is: in kunst schuilt de sleutel tot begrip.