De lijstjes #2015 #DSLetteren

18/12/2015, DSLetteren – Wat is het boek van 2015, welk boek krijgt van u een tweede kans en welk boek symboliseert voor u bij uitstek het goede leven? Dat waren de vragen. Ziehier mijn antwoorden.

1- In Prisons schetst Sebastién Van Malleghem een ontluisterend beeld van de dagdagelijkse tristesse in onze Belgische gevangenissen. Drie jaar lang fotografeerde hij er: een poging de gevangenismuren open te breken en de filmclichés te vervangen door de realiteit. En vooral: om te tonen hoe gevangenschap mensen ontmenselijkt. Ijzersterk boek. Ook volgens Time Magazine, trouwens. Heel mooi gezet ook trouwens, door Trui Hanoulle.

2- Ah! Een nieuwe Winterson. The Gap of Time is een hervertelling van A Winter’s Tale, en dat is  de sterkte van het boek: in het universum van Shakespeare kan duizend keer meer dan in de hedendaagse literatuur. Het is een magische sleutel to make us like the unlikely and love the unlovables. Toch miste ik de vintage Winterson-thema’s uit Jeanette’s wilde jaren, toen ze nog schreef over Wildernis, Grenzen en Verlangen. Zoals Sarah Hall in The Wolf Border. Kan het wilde getemd worden, of wat tam is geworden weer wild gemaakt? De eerste keer dat Rachel een wolf ziet, raakt ze vervuld van pre-erotic fear. Die bonkende hartslag pompt door het hele boek.

3 – Wildernis. Grenzen. Verlangen. Als dat het Goede Leven is, moeten we terug naar de Thirties. Toen de wereld nog ongerept was en beschaving nog geen synoniem voor geglobaliseerde monocultuur. Vrouwen als Annemarie Schwarzenbach en Ella Maillart de wereld bereisden, Virginia Woolf de literatuur door elkaar schudde en Stein, Hemingway, Breton en Dali Parijs deden tintelen. Wilde, ongetemde tijden waarin nog alles moest gebeuren en nog alles kon. Kunstenaars nog bohemiens zonder boekhouder waren, die niet schreven om te verkopen, maar omdat ze geloofden dat ze niet alleen de kunst maar ook de wereld konden veranderen. Of zoals Henry Miller zei: ‘I want to leave a scar on the world.’ Niet ‘ik wil in de lijstjes staan.’

Het stuk zoals het is verschenen, kan je hier nalezen.