De mening 4 #DSAVOND

06/12/2018, DSAvond – Wie dacht dat het dieptepunt bereikt was in de Migratiepact-charade, had buiten Van Gils & Gasten gerekend. Fractievoorzitters Peter De Roover en Kristof Calvo mochten komen uitleggen hoe het nu zat met de wisselmeerderheid. Na een kwartier nietszeggend geneuzel gebeurde het.

Net als de heren aan het afronden zijn, komt, keurig getimed, Tom Lenaerts tussen. Of ze niet beschaamd zijn. (Merk het meervoud op.) Applaus van de tribune: begrijpelijk, de gemiddelde Belg is het na afgelopen week behoorlijk beu. Maar dan gaat het door.  Lenaerts kiest voor de emo-insteek en voert het onschuldige kind ten tonele: zijn dochter, die er niets van begrijpt. Om vervolgens, met opgeheven vingertje, beide politici erop te wijzen dat ze slecht bezig zijn. Allebei. “Want ik scheer iedereen over dezelfde kam.” Kortom, een oppositiepartij die meestemt in een wisselmeerderheid en consequent haar eigen ideologische lijn volgt, is even slecht bezig als een regeringspartij die om electorale reden elke constructieve dialoog blokkeert voor politieke spelletjes. (Aan de inhoudelijke kant van de zaak gaat Lenaerts volstrekt voorbij, maar dat is blijkbaar de enige consensus over het Migratiepact: niemand heeft het ooit over wat erin staat.) Ook dat een regeringspartij een op zijn zachtst uitgedrukt xenofobe campagne lanceert, dekt hij toe met de mantel der liefde. (Meer nog, die campagne is meer dan anderhalve minuut beeldvullend te zien in prime time.)  Dat moet de N-Va vergeven worden, want “los het op en kom volgende week zeggen dat je beter je best gedaan hebt.” Waarna opnieuw applaus volgt.

Van ieder ander zou ik willen geloven dat zoiets voortkomt uit oprechte verontwaardiging. Een spontane tussenkomst met alle daarbij horende, niet-doordachte tekortkomingen. Maar Tom Lenaerts is geen gemiddelde Belg. Tom Lenaerts is een door de wol geverfde televisiemaker, een mediaman, die verdomd goed weet wat hij zegt — of dat toch zou moeten weten. Wat hij hier —al dan niet bewust— creëert, is de perfecte clickbait voor de apologie van de N-Va.

De tussenkomst miste zijn effect niet. Het filmpje ging vandaag viraal op de sociale media, bij links en rechts. Lenaerts heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt: de onvrede van de burger die het politieke bochtenwerk beu is, en wil dat er op een normale, inhoudelijke manier beleid wordt gevoerd. Maar tegelijkertijd heeft hij handig een partij uit de wind gezet die de grenzen van het toelaatbare heeft overschreden, door iedereen over dezelfde kam te scheren. Zand erover, verder regeren. Wie daar kritisch tegenover staat, of dat nu Kristof Calvo is, die gewoon het Migratiepact wil afhandelen en zelfs zo meegaand was te zeggen dat voor hem de regering niet moet vallen, of Magnette, die pleit voor een cordon rond de N-Va, is slecht bezig. Kortom: xenofobe propaganda is geen breekpunt, anti-politiek voeren evenmin.  Zeg dat Tom Lenaerts het gezegd heeft. En de Belg, die klikt en liket, wisselt vrolijk de ene populist voor de andere in, en applaudisseert zoals altijd voor de verkeerde.