de mening – dinsdag #DSA

15/9/2020, De Standaard Opinie — Als het goed is, mag dat ook gezegd worden: ik ben razend enthousiast over de naamsverandering van de SP.A. Alleen al omdat het woord socialisme uit de partijnaam verdwijnt. Dergelijke politieke eerlijkheid is in Vlaanderen al decennialang niet meer vertoond. (De laatste halfslachtige poging was de omvorming van Agalev tot Groen, toen bleek dat dat Anders gaan leven er toch niet van kwam.) Wat je niet bent, moet je ook niet op de verpakking zetten, moet Conner Rousseau gedacht hebben. Merkwaardige redenering voor een marketingjongen, maar lovenswaardig.

Veel regeringspartijen kunnen er een voorbeeld aan nemen. De C in CD&V bijvoorbeeld, die kan ook weg, na het rusthuisdebacle en hun vluchtelingenbeleid. Hoezo, christelijke waarden? De V in N-VA kan eveneens op de schop, nu de partij van Vlaams-nationalistische zweeppartij tot hardcore rechtse machtspartij is verveld. Groen kan nog net; zonnepanelen en elektrische auto’s worden tenslotte ook misleidend ‘groene energie’ genoemd. Alleen bij Open VLD dekt de vlag de lading echt, maar het is natuurlijk veel makkelijker om die L trouw te blijven als alle partijen een liberale koers varen. Just go with the flow.

Nee, geef mij dan maar de eerlijkheid van Rousseau. Want wie er zijn New Social Deal op naslaat, ziet dat het inderdaad tijd is om het woord socialisme te schrappen. Alleen al de woordenschat toont de diepblauwe verf onder het rode jasje. Geen sprake van krimpen, wat we nastreven, is economische groei. De website van de soc… Vooruit leest als een promofolder van Voka. Ondernemen. Investeren. Rendement. Koopkracht. Fiscaal pact. De economie moet draaien, we moeten sparen voor de toekomst. Bouwen (Vlaamser kan niet) aan morgen. Welvaart en solidariteit worden zuiver economisch ingevuld. Het woord cultuur komt, net als in zijn voorzittersprogramma, nul keer in de tekst voor.

Vooruit dus. Uitstekende keuze. Kan je niets verkeerd mee doen. Als je jezelf links noemt, en vervolgens flinks naar rechts marcheert (bijvoorbeeld door te pas en te onpas te beginnen over hoofddoeken of mensen die de taal niet ‘willen’ leren), sta je voor gek. Maar met Vooruit zit je altijd goed. Naar links? Vooruit! Naar rechts? Vooruit! Je kan draaien met de wind, matekes zijn met iedereen en toch je naam trouw blijven. Geniaal! Het is zo’n loze kreet dat het perfect de lading dekt.

Akkoord, dat Rousseau daarmee de merknaam van een bekend kunstencentrum inpikt, is misschien niet helemaal netjes. Weliswaar een cultuurcentrum met een socialistisch verleden, maar wel uit de tijd dat socialisme nog samenviel met volksverheffing door cultuur. Geen coole zet van een politicus die er in elk interview prat op gaat dat hij nooit een boek leest (behalve over economie) en reclame maakt voor Samson, een Studio 100-product dat, Ah ja, Gertje, rendeert! Dat hij daarmee heel cultureel Vlaanderen schoffeert, een kiezerssegment dat, als we de N-VA mogen geloven, toch zijn kiespubliek uitmaakt, is een beetje jammer. Maar die jeugdzonde moeten we hem vergeven. Weet je wat? Geef mij één ding in ruil, en we spreken er niet meer over: een federale kieskring. Zodat de socialistische Vlamingen hun stem toch nog ergens kwijt kunnen.

Het stuk zoals het is verschenen, kan je hier nalezen.