Scoop #DSOpinie

11/03/2016, DSOpinie –

“Geluidsdempers zijn eigenlijk gehoorbeschermers” (The Guardian)

Met dat trucje wil de Amerikaanse wapenindustrie de strenge reglementering voor de aankoop van geluidsdempers voor vuurwapens omzeilen. Want een vergunning voor een demper is veel moeilijker te krijgen dan voor een wapen: de wet voorziet een screening die 9 maanden kan duren en eist foto’s en vingerafdrukken van de kopers. Wie anders dan een huurmoordenaar gebruikt immers zo’n ding? Iedereen die z’n oren wil beschermen, roepen de marketingjongens nu. Voor huurmoorden deugen die dingen niet eens. Nee, zo’n demper, dat draagt bij tot de volksgezondheid. Het is maar hoe je ’t verkoopt.

“EU: illegale migratie houdt op.” (NRC)

Duidelijke taal, daar houden we van. Ook al klopt het voor geen meter, dergelijke oneliners houden de politiek recht. De Correspondent maakte een uitstekende analyse van de ‘vreselijke foto’ van uiterst tevreden politici onder die kop: het leek wel een feestje. Een stralende Merkel, een zelfingenomen Rutte: de crisis is voorbij. Toch voor de politiek. Voor die vluchtelingen – nou ja, jammer. Maar het ging toch over ons, niet over hen?

Op de foto ook een tevreden Turkse premier. Zeg nu zelf: als je de EU zo ver krijgt dat ze je zakken vol geld toeschuiven in dezelfde week dat je de persvrijheid openlijk in het gezicht spuugt en een oppositiekrant simpelweg ‘nationaliseert’, dan heb je het toch mooi voor elkaar? Of is de koerswijziging van Zaman een goddelijke ingeving?

“Blue Origin kan vanaf volgend jaar mensen de ruimte insturen.” (The Independent)

Misschien had de Eu er beter aan gedaan die 3 miljard niet aan de Turken te geven, maar ze te investeren in het ruimtevaartprogramma van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Kunnen we elke asielzoeker die Europa bereikt gewoon rechtstreeks naar de maan schieten, zonder hem eerst met Turkije te ruilen voor een andere wachtende. Want die one-for-one deal met Turkije staat wel erg haaks op het activeringsbeleid dat we voeren in de sociale zekerheid: neemt er eens een allochtoon initiatief en doet hij moeite om op eigen kracht de grens over te steken, sturen we hem terug en ruilen we hem voor één die gewoon bleef zitten wachten op gratis transport. Niet erg consequent allemaal.

“Syrische vluchtelingen zorgen voor piek in zwemlessen in Jordanië.” (The Independent)

Nochtans sparen die vluchtelingen kosten noch moeite: ze nemen zelfs zwemles. Sportcentra in Jordanië slaan de gebruikelijke wintersluiting over omdat de vraag daarnaar uitzonderlijk hoog is, vooral voor kinderen en senioren. Wie zijn kroost inschrijft voor het peuterzwemmen met de bedoeling nadien met hen de Egeïsche zee over te steken, waar elke dag twee Aylan’s verdrinken, lijkt me zo wanhopig dat de feeststemming van de politici over de Turkse deal toch enigszins misplaatst is.


Legion d’ honneur bedoeld voor verdedigers van Franse waarden, niet voor sponsers van staatskas.” (Human Right Watch, Twitter)

Och, moet Hollande gedacht hebben, nu we toch uitverkoop van Europese morele waarden houden, kan dit er ook nog wel bij. En hij prikte de Saoedische kroonprins een lintje op “voor zijn strijd tegen extremisme en terrorisme.” Dat de golfstaat dit jaar al 70 mensen executeerde, was daarbij wellicht van minder belang dan het feit dat Frankrijk hen voor 10.3 miljard euro wapens verkoopt. Want geef toe, mensenrechten, dat is toch een beetje een luxe-product. En vrouwenrechten al helemaal.

“Mannen en vrouwen verschillen niet zo gek veel, uitgezonderd de lichaamsdelen die door een bikini aan het zicht worden onttrokken.” (De Standaard)

Bikinivisie, heet dat, en het is een –intussen gelukkig achterhaalde- term uit de geneeskunde. Het is maar één van de opmerkelijke begrippen die in de week van Internationale Vrouwendag de krant haalden. Zo ook V.A.T. – niet te vertalen als BTW, maar als Vagina Added Tax, een term die de Engelse vrouwenbeweging bedacht voor het feit dat tampons belast worden als luxeproduct (in België bloeden we zelfs aan 21% btw) en niet als basisproduct (6%) – iets wat wel geldt voor tafelazijn, postzegelverzamelingen en tamme duiven. Laat maar lopen, dames. Benieuwd hoe snel u dan menstruatieverlof krijgt, zoals in India.

“Waarom heb je je benen niet dicht gehouden?” (The Telegraph)

Nee, dit is geen zin uit een hoog oplopende ruzie tussen echtlieden na overspel. Bovenstaande uitspraak komt uit de mond van een Spaanse rechter, die de vraag stelde aan een verkrachtingsslachtoffer. Je moet het maar durven te vragen, zeker als vrouwelijke rechter.

 “Zijn er minder vrouwelijke topcomponisten omdat mannen gewoon beter zijn?” (The Guardian)

Ook niet de meest elegante vraagstelling. Als duidelijk antwoord programmeerde BBC’s Radio3 op Internationale Vrouwendag een dag lang vrouwelijke hedendaags-klassieke toppers, onder het motto: genialiteit is genderblind. Keuze te over, want er zijn massa’s vrouwen aan de top. Alleen reflecteert zich dat niet in de programmatie van concertgebouwen en orkesten, en nog minder in de publicatie: geen enkele uitgever haalt meer dan 17% vrouwen. Benieuwd trouwens hoe vaak BBC ze nog zal draaien na vrouwendag. Want behalve op 8 maart kiest de pers toch liever voor blanke mannen van middelbare leeftijd, op de page 3 girls na.

“Size does matter.” (The Telegraph)

En dan hebben we het nog niet over het trieste lot van de mollige vrouwen onder ons. Dat vrouwen minder verdienen als mannen is al langer geweten (maar, omdat het vrouwen betreft, nog lang niet opgelost), maar als je al lang het gevoel had dat je slanke collega beter behandeld wordt dan jij, wel, dan heb je gelijk. Een Britse studie heeft uitgewezen dat vrouwen jaarlijks 2000 euro minder verdienen voor elke 6 kilo dat ze meer wegen. Bij mannen speelt het gewicht overigens geen enkele rol; die verdienen 2000 euro meer voor elke 7 centimeter dat ze groter zijn. Tijd voor het invoeren van de hashtag #DailySizeism