Scoop #DSOpinie

DSOpinie, 05/05/2016 –

“Als Duitse schepers en Border Collies zouden mogen stemmen, was de kandidatuur van Trump al binnen.” LA Times

A dog is a man’s best friend. Zelfs al is die man Donald Trump. Verbonden met sensoren keken de huisdieren van Republikeinse gezinnen naar video’s van de presidentskandidaten, terwijl hun geblaf en gekwispel werd geturfd. Trump scoorde vooral goed bij grote werkhonden met zijn stelling dat Chihuahua’s onbetrouwbare inwijkelingen zijn die kinderen bijten en rabiës verspreiden. Cruz lag opvallend beter bij de reptielen; 95% van de slangen liet optekenen zich door hem begrepen te voelen. De poll in de LA Times was een grapje; zelfs in Amerika laten ze stemmen niet aan hun huisdieren over. Al bleek het voor de uitslag weinig verschil te maken. Of misschien hebben ze Indiana gewoon meer honden dan slangen in huis.

“Trump is not there yet.” (De Standaard)

Probeerde De Standaard ons gerust te stellen na de terugtrekking van Cruz. De toestand leek hopeloos, maar er was vast nog een uitweg. Een gaatje in de wet, waardoor Trump niet echt presidentskandidaat zou worden. Een paar uur later trok ook Kasich zich terug uit de race, de steun van nogal wat huiskatten ten spijt, en was Trump totally there. Senator Lindsey Graham omschreef Cruz vs. Trump vorige week nog als ‘kiezen tussen vergif nemen en neergeschoten worden.’ Nou, dan weten we hoe we er nu voorstaan.

“Mijn presidentschap zal bloedig zijn.” The Guardian

Geen wollige verkiezingsbeloftes, maar duidelijke taal, daar zijn we voor. Beloven criminelen af te knallen op straat, grapjes maken over het verkrachten van missionarissen en ermee dreigen diplomatieke betrekkingen op te blazen – je zou denken dat Donald Trump zich opmaakt voor de eindspurt. Maar nee, ook op de Filipijnen zijn het gouden tijden voor politieke outsiders die snelle, simpele oplossingen aandragen. Gedoodverfde winnaar daar is Rodrigo Duterte, the ultimate wildcard, beter bekend als The Punisher. Tijdens zijn burgemeesterschap daalden de misdaadcijfers in zijn stad weliswaar aanzienlijk, maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat hij doodseskaders honderden executies liet uitvoeren. Met Duterte Harry weet u in elk geval waarvoor u stemt: meer bloed op straat.

“Sadiq Khan verkiezen als burgemeester van Londen is de ergste nachtmerrie van elke terrorist.” The Guardian

Politiek is niet langer het monopolie van blanke mannen van middelbare leeftijd uit een bepaalde laag van het establishment, zoveel is duidelijk. Maar elk nadeel heb z’n voordeel: dat wil zeggen dat ook vrouwen president van de V.S. kunnen worden —‘Ha! I’m going after Hillary!’— en Pakistaanse moslims burgemeester van Londen.  Dat zou pas een kaakslag voor het terrorisme zijn, stelt politica Yasmin Alibhai-Brown: een moslim met een politieke topfunctie. Daar sta je dan mooi met je jihad. Hoe kan je als extremist nog volhouden dat het Westen moslims haat, als miljoenen kiezers van allerlei slag er eentje verkiezen tot burgervader van een wereldstad? Kort samengevat: stem Paki, stop jihadi. Misschien een tip voor Jan Jambon?

“Rechtbank beveelt onmiddellijke aanhouding van… Najim Laachraoui.” Le Soir

Maar in België lossen we, Jean-Luc Dehaene indachtig, “problemen pas op als ze zich stellen.” En zelfs dan haasten we ons langzaam: zo hebben de bevoegde diensten de gsm  van Salah Abdelslam niet nagetrokken en zijn USB-stick niet uitgelezen. Jammer, want daar stonden interessante gegevens op, zoals de namen van andere terreurverdachten. De correctionele rechtbank van Brussel doet het nog beter: ze veroordeelde terreurverdachte Najim Laachraoui bij verstek tot vijf jaar cel voor zijn betrokkenheid bij een terreurnetwerk en beval zijn onmiddellijke aanhouding. Zelfmoordterroristen arresteren nadat ze zichzelf hebben opgeblazen, is dat zelfs voor België niet een tikje te surrealistisch? Zelfs al is de rechtbank niet officieel op de hoogte gebracht van zijn overlijden?

“Politici zouden zich beter meer zorgen maken over het milieu dan over terreur.” David Attenborough, The Independent

Sir David wordt 90 en dus mag hij nog een keer zeggen wat hij denkt. Na 7 decennia beestjes kijken concludeert hij droog: “Mensen kijken helaas nooit verder dan de ramp van vandaag. Nochtans raakt terrorisme maar klein deel van de mensheid, terwijl klimaatverandering en overbevolking ons allen bedreigt.”  Een advies waar natuurlijk geen hond naar luistert, maar Attenborough heeft zich Darwin-gewijs aangepast aan het politieke klimaat, en komt met een pasklare oplossing voor alle problemen. De vrouw. “Want in landen waar vrouwen toegang hebben tot onderwijs en geboortecontrole, gaat het altijd beter.” Kortom: vrouwen kunnen de wereld redden. Niet alleen in Amerika.

“De een-na-belangrijkste risicofactor op vervroegd overlijden: man-zijn.” De Correspondent

We moeten er dringend van af, van het beeld dat mannen stoer en sterk moeten zijn, schrijft wetenschapsjournalist Jop De Vrieze. Want er komt alleen maar ellende van. Vooral voor de betrokken mannen zelf. Ze raken vaker betrokken bij gewelddadige situaties, die hun vervolgens de kop kosten. Grijpen sneller naar drugs en drank, en raken makkelijker verslaafd aan gokken of seks — ook niet levensduurbevorderend. En ze zijn net zo vaak depressief als vrouwen, maar zoeken later hulp, waardoor ze vaker besluiten er een eind aan te maken: in de VS plegen 4x meer mannen zelfmoord dan vrouwen. Wat nog erger is: mannen uiten hun teleurstelling anders — ze leggen de schuld bij voorkeur bij een ander. Waardoor ze vaker op populisten stemmen. Trump dankt zijn overwinning dus niet enkel aan Duitse schepers en border collies. Het is gewoon de schuld van de macho-man.

“Just waiting for an order: kill, kill, kill!” Recruteringsvideo voor het Chinese leger (NRC)

Gespierde lijven, snelle straaljagers, inslaande bommen, voorbij denderende tanks. Geweld in al zijn glorie. Macho-heroïek in camouflagepakken. De wervingsvideo van het Volksbevrijdingsleger heeft niets vandoen met de humanitaire insteek waarmee we in Europa jongeren proberen warm te maken voor een job bij het leger. Zandzakjes aandragen en mensen helpen, dat is voor watjes. Het Chinese legers zoekt killers, daar laat het refrein van het begeleidende rapnummer geen twijfel over bestaan. Want killen is cool: de clip ziet eruit als een Hong Kong remake van Top Gun meets Rambo, maar dan met meer vliegtuigen, meer doden en nog meer propaganda. Als afsluitertje van al dat heerlijke ultrageweld ramt een soldaat een grote rode vlag in de grond. Eat that, Trump.