scoop #DSOpinie

DSOpinie, 17/06/16 –

‘Leeuwen achter tralies na dodelijke aanslagen.’ De Standaard

De SWAT-teams kunnen er nog iets van leren: de daders van de aanslag in Orlando, de schietpartij in Frankrijk en de gijzeling in de Walmart werden bij hun arrestatie allemaal doodgeschoten. Nadat leeuwen in een nationaal park in India drie mensen doodden, werden 18 ‘verdachte’ katachtigen netjes verdoofd, gevangengenomen en opgesloten in kooien. Daar zal getest worden wie de menseneter is; eens de dader geïdentificeerd, zal hij worden overgebracht naar een dierentuin. De andere leeuwen worden opnieuw uitgezet in hun habitat. Want je wil toch geen hele diersoort stigmatiseren omdat er eentje aan het moorden slaat? Dat doen we alleen met moslims.

‘Massamoorden en huiselijk geweld hebben veel gemeen.’ New York Times

Want wat is er mooier dan een simpel label? De schoten in The Pulse waren nog niet verstomd, of Trump stond al ‘radicale islam’ te roepen. Obama wees het vrije wapenbezit met de vinger, de holebi-gemeenschap homofobie. Recuperatie of rouwproces, wat duidelijk benoemd is, verwerkt makkelijker. Minder sloganesk maar even interessant is deze analyse: huiselijk geweld en terreur werken volgens dezelfde principes en veel daders hebben een voorgeschiedenis van huiselijk geweld. Wat hen drijft is geen religieus fanatisme, maar een hang naar mannelijke suprematie. Naar controle. Om die te behouden leggen ze hun vrouw manu militairi traditionele genderpatronen op. Geen wonder dat ze affiniteit voelen met IS: het kalifaat heeft huiselijk geweld geïnstitutionaliseerd door vrouwen tot slaven te reduceren die naar believen verkracht en verkocht worden, en speelt het herstel van de ‘traditionele rol van de vrouw’ ook duidelijk uit in zijn propaganda. Homoseksualiteit is taboe, want een bedreiging van hun mannelijkheid. Bovendien vormt huiselijk geweld een ideaal psychologisch ‘trainingskamp’: voor wie thuis dagelijks klappen uitdeelt als het leven niet loopt zoals gewenst, is de drempel om alles met geweld op te lossen minder hoog. In extremis leidt die cocktail tot schietpartijen zoals in Orlando. Misschien is het geen slecht idee geweld tegenover vrouwen ernstiger te nemen, al is het maar omdat het een indicator kan zijn van ‘agressie-radicalisatie’ en dus in een later stadium ook mannen kan treffen? Overigens sterven jaarlijks 895 vrouwen in de V.S. aan de gevolgen van huiselijk geweld; jihadistische terreur eiste er de afgelopen tien jaar 92 doden. Misschien moet Trump voorstellen dat alle mannen het land verlaten. Het zou er meteen een pak veiliger leven zijn.

‘Moderne vrouw nekt ondernemers.’ Fernand Huts in Trends

Het kalifaat staat niet alleen in zijn visie dat vrouwen aan de haard horen; havenbaas Fernand Huts is het roerend met hen eens. Meer nog, hij schuift de emancipatie zelfs de schuld van de crisis in de schoenen. Hoe kunnen er nog echte entrepreneurs opstaan, als mannen zelf hun hemden moeten strijken? Seksisme? Welnee, het is gewoon een feit: wie quality time boven geld verkiest, vertraagt de economie. Dus echte venten nemen geen verlof voor vrouw of kinderen en helpen niet in het huishouden. Dat helpt de wereld niet vooruit. Vraag is wat je met vooruit bedoelt, natuurlijk. Vergeten dat ook vrouwen ondernemers kunnen zijn, en/of dat er meerdere vooruitgangsmodellen bestaan, klinkt als een terugkeer naar Huts’ geliefde middeleeuwen. Misschien wordt het tijd dat de radicalisatie-cel de havenbaas in de gaten houdt?

“Als typisch masculiene eigenschappen worden in westerse culturen vaak dominantie, kracht en agressie aangewezen. Femininiteit associëren we meer met empathie en gevoeligheid.” De Correspondent

Auw. Nog pijnlijker wordt het als blijkt dat een klas Nederlandse mannelijke pubers vrouwen enkel met uiterlijke kenmerken associeert (borsten, billen, heupen, baarmoeder), terwijl ze aan de man wél innerlijke eigenschappen toeschrijven: zorgzaam, sterk en verantwoordelijk. Met andere woorden: een vrouw is een ding, een man is een mens. Ook onze Westerse cultuur is blijkbaar nog stevig doordrongen van hardnekkige genderclichés. Al zit in elk cliché natuurlijk een grond van waarheid. De oorlog in Syrië: mannen. Daders van terreuraanslagen: mannen. Voetbalhooligans: mannen. Zinloos geweld is een mannenzaak, zoveel is duidelijk.

‘Ze schrikken zich rot als ze met echte mannen te maken krijgen. Voor hen zijn ‘mannen’ wat ze op de gay pride zien.’ Vladimir Markin op Twitter over de aanpak van de voetbalrellen in Marseille door de Franse politie

Waarom zijn het toch altijd de homo’s die het te ongelden krijgen? Dat lijkt maar zo, volgens onderzoekster Willemijn Krebbekx. Als pubers zich afzetten tegen ‘jeanetten’, is alleen maar een manier om hun mannelijkheid te onderstrepen en geen uiting van echte homofobie. Laat ons hopen dat die redenering ook geldt voor Vladimir Markin, woordvoerder van het Russische equivalent van de FBI, die op de dag dat 49 holebi’s werden doodgeschoten in Orlando bovenstaande tweet de wereld instuurde. Hij was overigens niet de enige die het geweld van de Russische hooligans met de mantel der liefde bedekte. Igor Lebedev, vicevoorzitter van het Russische parlement en medeorganisator van het EK 2018 in Moskou, ging nog iets verder: ‘Goed gedaan, jongens, doe zo voort!’ De Russische hooligans hadden de eer van het vaderland uitstekend verdedigd, en laat ons eerlijk zijn: 9 op de 10 fans gaan toch niet voor het voetbal maar voor de knokpartij?’ De Russen schamen zich allerminst: online doken filmpjes op van de schermutselingen met extreem-rechtste Russische rap eronder. Verbazingwekkend is die glorificatie van machogeweld niet; wat wil je in een land waar de president in zijn blote bast op beren jaagt?

‘Je moet trots zijn op wie je bent en je nergens voor schamen.’ Prins William, Attitude

Dat zouden de Engelsen nooit doen; die jagen op vossen in rokkostuum. Het is een wonder dat zo’n nuffige natie überhaupt hooligans voortbrengt. Maar wat Prins William deze week presteerde is naar Britse normen eveneens ondenkbaar: hij prijkt als eerste royal op de cover van het homoblad Attitude. Weliswaar niet in bloot bovenlijf, maar toch. De kroonprins neemt stevig stelling tegen intimidatie, pesten en haat jegens holebi’s. Broodnodig, ook in het Westen, zo blijkt, want de zelfmoordcijfers blijven angstwekkend hoog: 33.9% van alle jonge holebi’s doet minstens 1 poging, bij transjongeren loopt dat zelfs op tot 48.1%. Uitschieters van geweld zoals de massamoord in The Pulse vallen misschien meer op, maar de dagelijkse intolerantie, die door rolpatronen, traditie, politieke partijen en religieuze leiders in stand wordt gehouden, blijft de grote stille doder.

‘Iemand die je post las, denkt dat je het moeilijk hebt. Als je steun zoekt, willen wij graag helpen.’ Facebook

Gelukkig is er Facebook. In deze online tijden is de kans even groot dat we daar onze depressie uiten of een laatste schreeuw om hulp lanceren dan op café, dus lanceert het sociale netwerk een suicide prevention tool. Wie een zorgwekkende post ziet, kan die rapporteren, waarna de hulp-app de plaatser probeert aan te zetten met vrienden te praten of professionele hulp te zoeken. Nu nog een radicalisatie-flag-app en een domestic-violence-app en de wereld is veiliger dan ooit.