Scoop #DSOpinie

8/9/2016, DSOpinie –  “Jonge kinderen zijn niet toegelaten in Auschwitz wegens de mogelijke traumatiserende taferelen. Bijgevolg biedt Outspot ook geen kinderkorting aan.” Outspot.be

Dat een button met “36% korting voor een driedaags verblijf met welkomstdrankje en wellness” op een foto van de barakken van Auschwitz plaatsen sowieso nogal smakeloos is, ook zonder kinderkorting, schijnt Outspot niet te storen.

“De goed geformuleerde zin is met de dood bedreigd.” Prince Charles

De Prins van Wales stoort zich wel aan de nefaste invloed van Twitter op the Queen’s English. Want, vindt hij, het logisch ordenen van gedachten in grammaticaal correcte zinnen is de basis van geslaagde intermenselijke relaties. En dat lukt nooit in 140 tekens.

“Mexico gaat mijn muur betalen.” “Mooi niet.” Donald Trump vs. Enrique Peña Nieto

Klopt, dacht Trump. Het kan met minder tekens. En hij liet de Mexicanen in 25 aanslagen weten waar het op staat. De Mexicaanse president had genoeg aan 8 om hem van antwoord te dienen. Heerlijk, zo’n diepgaand debat.

 “Populistische leiders die halve waarheden vertellen en de zaken uitermate vereenvoudigen, lijken op IS-propagandisten.” Zeid Raad Al-Houssein

Ook de VN–mensenrechtencommissaris heeft het gehad met simplistische oneliners zoals die in het 11-punten plan van Wilders, dat hij een ‘grotesk manifesto’ noemde. Vraag is of zijn tegenstanders zijn samengestelde zinnen begrijpen.

 “Wat een idioot.” Geert Wilders, PVV

Wilders voelde zich in elk geval niet aangemoedigd meer nuance dan gebruikelijk in zijn reactie te leggen.

 “Ik ben allergisch voor Donald Trump” Hillary Clinton

Ook Hillary krijgt de kriebels van al die mannetjesputters; ze hield er zelfs een minutenlange hoestbui aan over. Waarna ze het bezoek van Trump aan Mexico een beschamend internationaal incident noemde: wie 16 miljoen Mexicanen wil deporteren en op Twitter openlijk ruziet met een buitenlands staatshoofd, is niet geschikt om president te worden.

 “Ze ziet er niet echt presidenterig uit, toch, jongens?” Donald Trump

Voor Trump volstond één blik, zonder woorden, om Hillary af te serveren als presidentskandidaat. Vrouwen beoordeel je tenslotte op hun uiterlijk.

 “Feministen zijn gefrustreerde, mislukte mannen. Die moet je niet als dames behandelen; pak ze gewoon aan als de mannen die ze graag willen zijn.” Wijlen Phyllis Schlafly

Volgens deze logica zou Trump Hillary op haar uitspraken moeten beoordelen, en niet op haar beenlengte. Nochtans was de oermoeder van de Amerikaanse Conservatieven, Phyllis Schlafly, een grote Trump-fan. Maar ze zou niet wakker liggen van een contradictie meer of minder: haar hele leven was er één. Hoewel ze zelf de hele oorlog werkte als munitietester voor machinegeweren en tegelijk studeerde, verwoordde ze vrouwenrechten als ‘het recht enkel huisvrouw en moeder te zijn.’ Trump noemde haar een groot voorvechter van vrouwen: interessante omschrijving voor iemand die het Equal Rights Amendment tegenhield, tegen gelijk loon en abortus vocht, en zei dat nette meisjes nooit last hebben van ongewenste intimiteiten.

“Ik zou je met plezier op de brandstapel zetten.” Feministe Betty Friedan in debat met Schlafly

Akkoord, de feministen waren ook niet altijd beleefd. En dat was lang voor Twitter bestond.

“Dagelijks worden er vrouwen verkracht en mishandeld. En waarmee zijn die pseudofeministen bezig? Met een vod.” Noel Slangen, De Morgen

Soms is de achterliggende motivatie belangrijker dan de stellingname. Schlafly wilde vooral geen gelijke rechten voor vrouwen omdat fabrieksarbeidsters dan harder zouden moeten werken. Lees: uit eigenbelang. Ook Slangen vermoedt dat er bij de voorvechters van het boerkini-verbod andere belangen spelen. Er worden in ons land heel wat meer vrouwen mishandeld dan dat er islamitische badpakken verkocht zijn, en heus niet alleen door moslims. Alleen hebben die aanrandingen en blauwe ogen geen enkele invloed op, ik zeg maar wat, de verkiezingsuitslagen.

“Mij kan het niet schelen of dierenleed wordt aangericht door een jood, een christen of een moslim.” Minister Ben Weyts, Terzake

Vlaams Minister van Dierenwelzijn Weyts heeft het niet over het boerkini-verbod, maar over onverdoofd slachten. Hij legt een oprechte geloofsbelijdenis af als dierenvriend en wil dan ook dat vlees van onverdoofd geslachte dieren een duidelijk label krijgt. Beetje vreemd dat die laatste twee minuten van een dierenleven zwaarder doorwegen op het debat dan de levenslange mishandeling waaraan pakweg fokvarkens worden blootgesteld. Zolang het beest bij het slachten maar verdoofd wordt, is alles vergeten en vergeven. De christelijke absolutie wellicht. Of krijgen zwijntjes die bij leven gemarteld worden vanaf nu ook een label? Wellicht niet, want moslims eten geen varkens, dus die hebben geen electoraal nut.

“Tom Meeuws, die in Antwerpen de Spa wil leiden, is ingehuurd om het te fiksen.” VTM

Schapen daarentegen kunnen werkelijk elk doel dienen: bovenstaande uitspraak klinkt meer als opzettelijke beschadiging dan als objectieve journalistiek. Aanleiding is de opening van een ‘pop-up’ slachthuis in Antwerpen, dat maar drie dagen per jaar zal open zijn: een “flagrante omzeiling van de wet op het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren,” vindt Minister Weyts. Het is ook nooit goed: hoeveel Belgischer kan een oplossing zijn? Als Boudewijn 36 uur koning af kan zijn zodat intussen de abortuswet geregeld kan worden, kan een permanent slachthuis toch ook maar 72 uur per jaar open zijn? Dat is pas integratie.

“Ik ben ervan overtuigd: als we bij de waarheid blijven, dan winnen wij.” Bondskanselier Angela Merkel

Een politicus die gelooft dat eerlijkheid het langst duurt: de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Meer nog: Merkel gelooft in een diepgaand debat. Want als gevoelens feiten worden, winnen de populisten. Democratische politici kunnen maar beter op hun woorden letten, want als “onze taal escaleert, winnen diegenen die het nog simpeler kunnen zeggen.” Alleen met de goed geformuleerde volzinnen van Prins Charles kan “Duitsland Duitsland blijven met alles erop en eraan waar we van houden.” Inclusief de vluchtelingen, want zelfs na de tik die de CDU in de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren kreeg van het AfD, houdt Mutti voet bij stuk: Wir schaffen das.

“Noren geloven in God, Allah, het universum en niets.” Koning Harald

Ook de Noorse vorst pleit voor een diverse samenleving. ‘Noren zijn meisjes die van meisjes houden, jongens die van jongens houden, en meisjes en jongens die van elkaar houden.’ Ons koningshuis kijkt wel uit voor zulke uitspraken: de laatste keer dat een Belgisch vorst zich in een toespraak met de inclusieve samenleving bemoeide, weliswaar door te waarschuwen voor het populisme, kreeg hij bijna zijn C4. Misschien moeten vorsten zich beperken tot positieve formuleringen. Goed nieuws werkt altijd beter. Behalve bij de VRT.

Het stuk zoals het is verschenen kan je hier nalezen.