scoop #DSOpinie

DSOpinie, 9/12/2016 –

“Als die indianen zo’n hekel hebben aan Amerika, moeten ze maar terugkeren naar Indië.” Melania Trump (Fox News FB Page)
De uitspraak van de toekomstige first lady, die overigens een hoax is, dook weer op nu de Sioux in North-Dakota hun slag thuishaalden: de omstreden pijplijn door hun land komt er niet. Of beter: voorlopig niet. Want de kans is groot dat Trump die beslissing straks terugdraait. Zijn enthousiasme voor de buis van 3,78 miljard dollar heeft evenwel niets te maken met belangenvermenging, ook al heeft hij aandelen in één van de bedrijven die haar aanleggen. Zelfs al verdien je er miljoenen mee, soms is een standpunt gewoon een standpunt.

“Dat is een belachelijk misverstand.” Bertolucci over de verkrachting in Last Tango in Paris
Oké, oké, het was misschien niet helemaal koosjer om Maria Schneider niet voor de opnames te vertellen dat Marlon Brando haar ging verkrachten met boter, maar alleen zo kon de regisseur de spontane reactie van de actrice vastleggen. De film werd een hit. Dat Schneider nadien van de ene depressie in de andere sukkelde, is jammer. Maar zelfs al ruïneer je er iemands leven mee, soms is een goede scène gewoon een goede scène.

“Ik voel een zekere verleiding om te zeggen dat ik voor Le Pen zou kiezen, maar ik hou me in.” Slavoj Zizek, DS
Sommige mensen kunnen het gewoon niet laten. De Sloveense filosoof schopte al eerder rel door te zeggen dat hij voor Trump zou stemmen, omdat dit de politiek zou wakker schudden. Met zijn nieuwe controversiële uitspraak wil hij benadrukken dat de Franse presidentsverkiezingen een tragische grap zijn: de citoyens kunnen kiezen tussen rechts en rechtser, terwijl politici zich beter zouden afvragen hoe ze de kiezer weer naar links krijgen in plaats van zelf naar rechts op te schuiven. Er wellicht verstandiger manieren om dat te zeggen, maar soms is provocatie gewoon provocatie.

“De boerka moet verboden worden, waar dat juridisch mogelijk is.” Angela Merkel, CDU-congres
Ook Mütti vond het tijd voor een stapje naar rechts, al was het maar om haar herverkiezing als partijvoorzitter veilig te stellen. Het leverde haar een staande ovatie en een mogelijke vierde ambtstermijn als kanselier op. Maar de bocht is minder scherp dan hij lijkt, want juridisch is dat helemaal niet zo mogelijk. Soms is een goede bijzin gewoon een goede bijzin.

“Dat apen in bepaalde mensentaken beter zijn dan wij, valt blijkbaar niet goed.” Primatoloog Frans De Waal, De Correspondent
Al te vaak gaan we bij het testen van dierlijke intelligentie uit van vaardigheden die uniek zijn voor de mens, en kijken we dan of beesten dat ook kunnen. Niet erg eerlijk, maar zelfs dan verslaan ze ons soms. Zo bleek het cijfergeheugen van de Japanse mensaap Ayumu beter dan dat van een Engelse geheugenspecialist. BBC zond de reportage niet uit. Misschien moeten we de verkiezingen ook aan de dieren overlaten, wie weet gaat het dan beter met de democratie? Soms is slimmer gewoon slimmer.

“Trofeeënjacht kan goed zijn voor wilde dieren.” Oxford professor David McDonald, DS
Maak dat de dode leeuw wijs, denk je dan. En toch. Dik betaalde jacht op wilde beesten, zoals leeuw Cecil, is geen slechte manier om het behoud van wildparken te financieren, stelde McDonald vast. Toen Cecil werd afgeknald, vroeg ik mij hier af waarom we daar collectief verontwaardigd over waren, terwijl niemand protesteerde als terroristen zonder proces werden doodgeschoten bij hun arrestatie. Ik kreeg toen massa’s boze mails van mensen die mij erop wezen dat er een wezenlijk verschil was: niet dat Cecil op 4 poten loopt, wel dat hij onschuldig was. Als mensen en dieren dan toch hetzelfde zijn, heb ik nog wel een suggestie: er zijn vast mensen te vinden die op vluchtelingen willen jagen. Zullen we met de inkomsten van die jachtvergunningen aan ontwikkelingssamenwerking doen? Misschien is dat wel eerlijker dan stemmen voor een rechts beleid dat bespaart op alle sociale aspecten van de verzorgingsstaat en vervolgens collectief ons schuldgevoel afkopen in de Warmste Week. Soms is cynisme gewoon cynisme.

#WhereIsBana? Twitter
Al moeten we er natuurlijk wel rekening mee houden dat de ene moslim de andere niet is. Twitter stond roodgloeiend van ongerustheid toen de account van de zevenjarige Bana uit Aleppo plots offline ging; de andere 15000 kinderen die omkwamen in de oorlog in Syrië laten ons koud. Die tweetten niet en kregen geen Harry Potter e-boeken toegestuurd van J.K.Rowling. Hopelijk vlucht Bana niet naar Europa. Anders pushbacken we haar straks nog. En dat net voor kerst. Nochtans ook een feestje van vluchtelingen uit het Midden-Oosten.