#SCOOP #DSOPINIE

DSOpinie, 27/03/2015 – Scoop

“Al Jazeera Covered The Fourth Anniversary Of The Syrian Civil War. No One Read It.” (Huffington Post)
Voor het geval het ook u ontging, de oorlog in Syrië kostte intussen aan meer dan 210.000 mensen het leven, verdreef bijna 11 miljoen mensen uit hun woonst en liet een land in puin achter. Al Jazeera publiceerde naar aanleiding van de “verjaardag” van de oorlog een uitgebreide artikelenreeks. Helaas bleek uit de analyse van de clicks dat geen hond die las. AJE-journalist Barry Malone schreef dan maar een boos stuk waarin hij de lezers van onverschilligheid betichtte. En kijk: het werd de meest bekeken post op de Al Jazeera site. Er is nog hoop, zou je denken. Helaas: toen hij de data dieper analyseerde, bleek dat massa’s mensen het stuk geretweet hadden, maar bijna niemand doorgeklikt had naar de reportages. Blijkbaar is laten zien dat we om iets geven belangrijker dan er echt om geven.

“#Syrië President Bashar Al Assad ontmoet in Damascus. Lang gesprek van één uur. Moedig en indrukwekkend man.” (Filip Dewinter op Twitter)
Gelukkig is Filip Dewinter altijd begaan met vergeten minderheden. Het nieuws over zijn bezoek heeft ongetwijfeld wel clicks opgeleverd, al is het maar bij de Belgische veiligheidsdiensten die elk Belg die naar Syrië reist nauwkeurig screenen. En die jongens waren al overwerkt.

Cartoon #Ebola, One Year On – © Chappatte in The International New York Times 
Ook de ebola-epidemie verjaarde deze week. Artsen zonder Grenzen meldt dat het aantal besmettingen opnieuw toeneemt, maar nu de angstpsychose voorbij is, blijkt ook dat ons maar matig te interesseren. De epidemie treft namelijk vooral Afrikanen, en, merkte AZG fijntjes op, zelfs de WHO minimaliseerde de uitbraak tot er Europeanen en Amerikanen besmet raakten, waardoor de internationale hulp te traag op gang kwam. #DailyRacism?

“Germanwings crash: at least three Britons among victims, UK confirms.” (The Guardian)
Eerste journalistieke wet bij rampen: altijd eerst vaststellen of er landgenoten bij betrokken zijn, want dat bepaalt de intensiteit van de opvolging. Alle slachtoffers zijn gelijk, maar sommige zijn net iets gelijker dan anderen. Bij de vliegtuigcrash in de Franse Alpen kwamen 150 mensen om, maar de zoekterm Germanwings+crash levert na vier dagen al 36.000.000 Google-hits op. Dat is 25% van wat Syria+war oplevert na 4 jaar.

“De basbariton van de Deutschen Oper am Rhein, Oleg Bryjak (54), is een van de slachtoffers van de vliegtuigramp. (GvA)”
Kan u zich de laatste keer herinneren dat er een operazanger (ik reken Lotti goes Classic even niet mee) in een populaire krant stond? Tip van de week voor klassieke stemmen wiens carrière in het slop zit: één vliegtuigongeval en u bent wereldnieuws, al is dat net iets nuttiger als u de ramp overleeft. Die kans is overigens 24%, en zelfs 35% als u op zee crasht, stond te lezen in een van de vele gepubliceerde infographics. Want, tweede wet, rampnieuws genereert randnieuws.

“De bijna-doodervaring van de bijna-passagier.” (DSAvond)
Eenmaal de mallemolen van de live-verslaggeving draait, is het belangrijk dat momentum vast te houden. En dus stukken te blijven genereren. In feuilletonstijl: de zwarte doos wordt gezocht, vervolgens gevonden, blijkt beschadigd, moet hersteld, zal geanalyseerd worden, blijkt onvolledig, levert toch data op, maar nog geen conclusies: dat zijn 8 reportages. De wat-als-repo: de man stapte niet op de vlucht, die niet op het huis viel, waar iemand niet thuis was, waardoor ze allebei niet stierven. 2 reportages. Het uitsluitscenario: we weten niet wat er gebeurde, maar wel wat er niet gebeurde. Geen slecht weer, geen botsing, geen panne, geen terroristische aanslag. 4 reportages. DSAvond vatte het samen in een ironisch stukje over al die inhoudsloze stukken, en vond zo een nieuwe variant uit: het metastuk. +1 reportage!

‘Racisme is, net als alle ‘ismes’, relatief.’ (N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake)
Politiek filosoof Bleri Lleshi mag dan wel denken dat het ‘onmogelijk is racisme nog te ontkennen of te relativeren,’ de burgemeester van Antwerpen denkt daar anders over. Vraag is of die uitspraak ook geldt voor pakweg nationalisme, terrorisme en extremisme. Alle –ismes zijn relatief, maar het ene is wellicht iets relatiever dan het andere. Ter verduidelijking voegde De Wever er nog aan toe dat racisme te gemakkelijk wordt ingeroepen als excuus voor persoonlijk falen, vooral door ‘wantrouwige’ Marokkaanse Berbers. Dat zal wel een totum pro parte zijn, maar het schoot de Vlaamse coalitiepartners aardig in het verkeerde keelgat.

‘Bart De Wever is de leider van het Nieuwe Vlaams belang. Groepsdenken is nefast.’ (Open VLD-politica Mercedes Van Volcem op Twitter)
Elk zijn stijlfiguur, dacht Van Volcem, er ze reageerde met een stevige metafoor.

“This Chinese restaurant in Kenya is open for dinner, as long as you’re not African” (The Washington Post)
Sommige restauranthouders in Nairobi zien geen graten in groepsdenken; na vijf uur ’s avonds laten ze geen Afrikanen meer binnen. Omdat “je nooit weet wie Al-Shabaab is, en wie niet.” Door zwarten te weigeren hopen ze de terreurgroep buiten te houden en de veiligheid van hun Chinese klanten te garanderen. Dergelijke discriminatie is ook in Kenya ongrondwettelijk; de uitbater is opgepakt.

‘Mensen moeten beseffen dat niet elke moslim in djellaba een mogelijke Syriëstrijder is.’ (De Standaard)
Abderrahman Essarti, penningmeester van de moskee waar Syriëstrijder Thomas T. regelmatig kwam, betreurt het dat mensen afgaan op uiterlijkheden. Gelijk heeft hij. Voor je het weet, zijn we aan het groepsdenken.

“I was dating a girl named after the Egyptian goddess of nature.” (Kirk Soccorso in The Mirror)
Ook Kirk Soccorso had beter twee keer nagedacht voor hij die ISIS-tattoo op zijn lip liet zetten. Nadat hij die aan een collega toonde, werd hij ontslagen. Nochtans is het gewoon de naam van zijn ex-liefje, beweert hij. Van die andere Isis had hij ‘nog nooit gehoord’… Zou kunnen, al is de Islamitische Staat met 245.000.000 hits op Google nauwelijks een blinde vlek te noemen.

“Mexicans are lazy.” (Top Gear presentator Jeremy Clarkson)
Pas nadat Jeremy Clarkson zijn producer fysiek aanviel, stuurde de BBC het Top Gear-kijkcijferkanon met tegenzin de laan uit. Nochtans zorgde Clarkson al eerder voor controverse met zijn racistische uitspraken, waarmee hij hele bevolkingsgroepen stigmatiseert. Misschien kan hij postuleren als burgemeester van Antwerpen?