#SCOOP #DSOPINIE

DSOpinie, 29/05/2015 –

“Throughout my youth, adolescence and young adulthood, it was a criminal offense to be gay.” (Senator David Norris in de New York Times)

Voor wie te jong is om het zich te herinneren: ooit was homoseksualiteit ook in Europa verboden. Ierland haalde het pas in 1993 uit de strafwet. Maar het kan verkeren, wist Bredero al: de Ieren keurden vrijdag met een meerderheid van 62% het homohuwelijk goed en deden dat als allereerste land met een volksraadpleging. Nochtans hadden de Ierse bisschoppen een bitse Stem-Neen-campagne gevoerd; Minister Alex White noemde de uitslag dan ook het begin van de echte scheiding van kerk en staat. Eindelijk zijn alle Ieren gelijk, besloot eerste Minister Edna Kenny.

The Vatican Calls Ireland’s Vote for Same-Sex Marriage a ‘Defeat for Humanity’ (Time)

Dat het Vaticaan minder begaan is met de gelijkheid van mensen, blijkt uit de reactie van Kardinaal Pietro Parolin, als staatssecretaris de op één na hoogste bestuurder van de Rooms-Katholieke kerk. Of misschien zijn homo’s geen mensen, als wat voor hen een overwinning is voor de mensheid een nederlaag blijkt. En Paus Franciscus? Die vond, toen hem gevraagd werd naar de homolobby binnen de kerk, een elegant antwoord in de bijbel: ‘Wie ben ik om te oordelen?’ Katholieke topdiplomatie.

God hates Ivory Coast (@WBCSaysRepent op Twitter)

Minder diplomatisch was de Twittercampagne van de Westboro Baptist Church. Terwijl hun vrijwilligers met Gods H8tes Gays- borden de straat op trokken, waarschuwden ze de Ierse ja-stemmers ook via het internet dat ze recht naar de hel zouden gaan. Helaas zijn de kwezels beter in haatcampagnes dan in aardrijkskunde, want ze tweetten daarbij de foute vlag. Wat god precies tegen Ivoorkust heeft, mag Joost weten, want daar hebben ze het ook niet zo op homo’s begrepen.

“Just because I love vanilla ice cream doesn’t mean I can’t love chocolate ice cream as well.” (The Guardian)

Simon Copland kwam op zijn zestiende uit de kast als homo. Klein bier in vergelijking met de kritiek die hij nu krijgt als hij zegt dat hij twee partners heeft. Moet nochtans kunnen, vindt hij: er zit geen maximum op de hoeveelheid liefde die we kunnen voelen. Gelet op de overspelpercentages is er vast een meerderheid te vinden voor polyamorie, maar op 62% openlijke ja-stemmers is het vast nog even wachten.

‘Everything we own: Chinese families with all their possessions.’ (The Guardian)

En is meer altijd een meerwaarde? 11 jaar lang fotografeerde Ma Hongjie Chinese families en hun bezittingen. Inventarisgewijs stallen ze al wat ze hebben uit voor hun huis: van meubels en huisraad tot voedingswaren en kleren. Het resultaat is schokkend. Stel je voor dat wij hier voor een fotograaf onze volledige inboedel op de stoep moeten zetten. Daar zijn we een week mee bezig.

“Ik vind het dramatisch hoe we verschillende prijzen op elkaars hoofden zetten. Het verschil tussen het salaris van een bankdirecteur en een vuilnisman.” (Omroep Brabant)

Kunstenaar Martin Krijnen had genoeg van het Westerse materialisme en koos voor een radicale ommekeer. Hij liet alles achter en ging in een Brabants bos wonen, samen met zijn varken Bella. Dat nieuwe leven zonder huis, bankrekening en  verzekering bevalt hem prima. Leven doet hij van wat hij vindt. Hopelijk lukt dat ook deze winter, of er staat straks een prijs op Bella’s hoofd.

‘There are days I’d sacrifice world peace for a chocolate croissant’ (The Guardian)

NGO-er Dara Passano geeft toe dat jaren humanitair werk in Afrika haar in een echte kapitalist hebben veranderd. De tijd dat ze vlooienbeten, parasieten en versleten sandalen als wereldverbeterend aanvoelde en businessclass-reizende UN-medewerkers als verraders beschouwde, is voorbij. Want, concludeert ze, je medeleven met rampslachtoffers is recht evenredig met de grootte van de douchekop waaronder je ‘s ochtends staat. Zeg nu nog eens dat aardse bezittingen er niet toe doen. *****-ontwikkelingshulp vereist *****-badkamers.

China’s Superrich: The Bling Dynasty (New York Times)

Terwijl Ma Hongjie inboedels fotografeerde, portretteerde Lauren Greenfield China’s superrijken. Extravaganza alom: één van hen bouwde het Witte Huis na, al werkt hij, uit respect voor de President, niet in ‘zijn’ Oval Office. Toch ziet Greenfield een verschil tussen Chinees en Westers kapitalisme: volgens haar benaderen de Chinezen hun rijkdom minder individualistisch. Ze eigenen zich wel onze statussymbolen toe, maar niet voor hun eigen plezier. Nee, ze willen die luxe vooral ‘pragmatisch inzetten, als middel voor de economische vooruitgang van hun land.’

A horse, a horse … Turkmenistan president honours himself with statue (Human Rights Watch)

Mooie uitleg, moet de Turkmeense president gedacht hebben. Dus liet hij, ‘op vraag van het volk’ een gouden standbeeld van zichzelf oprichten dat nog net iets groter is dat dat van zijn voorganger. Want ‘aangezien het zijn taak is het volk en het moederland te dienen,’ wie is hij dan om zo’n verzoek te weigeren?

Zwarte wolken boven Witte Paleis. (De Standaard)

De Turkse president Erdogan pakte zijn PR duidelijk minder goed aan. De rechter oordeelde dat zijn paleis illegaal is en trok post factum de bouwvergunning in. Jammer, want het optrekje van 400 miljoen euro is nog geen jaar oud. Ak Saray, het Witte Paleis, is overigens de grootste presidentiële residentie ter wereld: 30 keer groter dan het Witte Huis. Eat that, Obama.

“Hello, Twitter! It’s Barack. Really! Six years in, they’re finally giving me my own account.” (@POTUS op Twitter)

Overklast door de Turken, nagebouwd door de Chinezen, Barack heeft het niet makkelijk. Gelukkig kreeg hij van Twitter eindelijk zijn eigen account, zodat hij niet langer B.O. na zijn tweets op de campagne-account moet zetten, zoals een jongetje dat zijn vaders Facebook gebruikt. Vanaf nu is hij @POTUS. Even toch, want @billclinton tweette meteen: “Does that username stay with the office? #askingforafriend” Sja. Aardse bezittingen, virtueel of echt, het is allemaal tijdelijk.

Woman accidentally shoots herself in the head taking selfie (Dazed Digital)

Narcissus verdronk toen hij zijn spiegelbeeld in een vijver probeerde te omhelzen; in Rusland schoot een vrouw zichzelf door het hoofd toen ze een selfie probeerde te maken met het pistool van naar huisbewaarder. In de VS wordt elk seizoen officieel gewaarschuwd geen selfies te proberen maken met wilde beren. Elke dag maken we 1 miljoen digitale zelfportretjes: de Narcissus van nu verdrinkt omdat hij naar zijn iPhone grabbelt. Ijdelheid. Het wordt nog eens onze ondergang. Nietwaar, @POTUS?