scoop #dsopinie

DSOpinie, 25/09/2015 –

‘Eindelijk weten we waarom Kermit en Miss Piggy uit elkaar zijn.’ (Scottish TV)

#Piggate stuwde de creativiteit van de Britse pers naar ongekende hoogtes; de potentiële seksuele escapade van premier David Cameron met een dood varkentje prikkelde de journalisten tot een ware ejaculatie aan taalgrapjes. Geen krantenkop zonder zwijn; het verhaal is dan ook zo sappig is als ontbijtspek. Akkoord, Cameron heeft ernstiger dingen op zijn geweten dan dit uitschuivertje uit zijn studententijd -een half miljoen Britse kinderen gleed onder zijn bestuur onder de armoedegrens- en de biografie bevat ook een paar pittige politieke schandaaltjes. Maar wie wil er nu schrijven over belastingen als het over seks-met-zwijntjes kan gaan? Voorlopig heeft alleen professioneel spelbreker en Labour-voorzitter Jeremy Corbyn daar oog voor, maar als de pers straks uitgegiecheld is, valt er nog wel wat echte mest te rapen in de zwijnestal van de Britse conservatieven.

‘Ze waren enkel schuldig aan het uitoefenen van journalistiek.’ (Al Jazeera)

De Egyptische President Sisi verleende gratie aan de drie Al Jazeera journalisten die sinds 2013 in de cel zaten. Intussen zijn ze weer thuis, net als de Saoediër Abdul Shalabi, die na een hongerstaking van 10 jaar is vrijgelaten uit Guantanamo. Maar wat met de 114 andere gevangenen die daar nog vastzitten? 52 daarvan zijn al jaren ‘gecleard’; de Brit Shaker Aamer bijvoorbeeld. Misschien, opperde Labour-kopstuk Jeremy Corbyn, durven de Amerikanen hem niet laten gaan omdat hij teveel gezien heeft en een lastige getuige is van de martelingen in Guantanamo. Dus houden ze hem vast, hoewel hij al sinds 2007 vrijgesproken is. Dat dat niet strookt met het internationaal recht, mag geen bezwaar zijn. Want dat, leerden we deze week, is een archaïsch vehikel dat zich dringend moet aanpassen aan de veranderende sociale consensus.

‘We zijn in Afghanistan om de Taliban te bestrijden, niet om kindermisbruik te stoppen.’ (New York Times)

Recht blijkt wel vaker krom. Zo kregen Amerikaanse soldaten te horen dat ze de andere kant op moesten kijken als door hen opgeleide Afghaanse officieren jonge kinderen misbruikten binnen de muren van Amerikaanse legerbasissen. Wie toch tussenkwam, werd ontslagen. Klachten over verkrachtingen en eremoorden werden systematisch onder de mat geveegd, omdat ze volgens de legertop onder lokale wet vielen en de Amerikanen zich er niet mee moesten bemoeien. Bovendien is het een oude traditie dat krijgsheren zich van jongetjes bedienen, en wilden de Amerikanen hun nieuwe bondgenoten ‘geen culturele waarden opleggen.’ Rare jongens, die Amerikanen. Op grond van morele superioriteit soevereine staten binnenvallen om de democratie te verdedigen, maar opeens culturele pudeur voelen tegenover verkrachters als die mee de Taliban bestrijden.

‘If that’s a clock, I’m the Queen of England’ (Sarah Palin op Facebook)

Gelukkig is de troonopvolging in Engeland bij erfrecht geregeld, anders prijkte Palin straks op de Engelse ponden. De inhoud van de boekentas van Ahmed Mohammed bleek wel degelijk gewoon een zelfgebouwde klok te zijn. Knap geknutseld, vond Obama, en hij nodigde de 14-jarige knaap prompt uit op het Witte Huis; tenslotte is wetenschap wat Amerika groot gemaakt heeft. De onfortuinlijke tiener kreeg ook complimentjes van Apple-coryfee Steve Wozniak, die ooit zelf –express- een nepbom bouwde en daar –er is dus toch gerechtigheid- ook een nachtje de cel voor indraaide. Desalniettemin een tip voor moslimtieners: wie wil knutselen, mijdt beter elektrische draad. En ook buikloop krijgen op de Thalys is dezer dagen geen goed idee.

‘Desnoods trekken we een hek op van onze beenderen.’ (Al Jazeera)

Verrassend genoeg geen uitspraak van de Hongaarse eerste minister Viktor Orban of een andere bange blanke man met een fetisj voor gesloten grenzen, maar wel van een boeddhistische monnik. Ook in Myanmar zijn de moslims kop van jut; de ultra-nationalistische Ma Ba Tha groep vierde deze week de invoering van vier nieuwe wetten waarmee ze ‘hun boeddhistische identiteit willen beschermen tegen de oprukkende islam.’ Human Right Watch en plaatselijke vrouwenorganisaties reageren bezorgd: de wetten zetten de deur open voor een verbod op interreligieuze huwelijken, gedwongen abortus en sterilisatie. Boeddhisten mogen dan wel vegetarisch zijn uit respect voor al wat leeft, vrouwvriendelijk zijn ze blijkbaar niet.

‘Ik wil graag een vrouw als opvolger, maar dan moet ze wel knap zijn.’ (Dalai Lama op BBC)

Ook de Dalai Lama, nochtans een zelfverklaard feminist, maakte een uitschuiver. De geestelijke leider van Tibet liet al eerder optekenen dat hij het, zeker in deze harde tijden, een goede zaak zou vinden dat een vrouw hem opvolgt, omdat ‘vrouwen biologisch beter geschikt zijn om genegenheid en medelijden te uiten.’ Daar voegde hij nu aan toe, wellicht om de kandidatuur van Sarah Palin uit te sluiten, dat de dame in kwestie ook zeer knap moet zijn, want dat het anders een maat voor niets is. Ook al heeft de lama de status van een religieuze rockster, deze uitspraak zou hem behoorlijk wat vrouwelijke fans kunnen kosten. Al kan hij dan natuurlijk altijd zeggen dat hij verkeerd begrepen is; een beetje woordvoerder helpt een dergelijk misverstand zo de wereld uit.

‘Afgelopen jaar meer doden door selfies dan door haaienaanvallen.’ (Telegraph)

Lukt dat niet, kan de Lama nog altijd zijn toevlucht nemen tot oudste truc uit de doos: het afleidingsmanoeuvre. Een goede oneliner werkt altijd, ook al slaat hij nergens op; er zijn gewoon meer mensen met een smartphone dan mensen die ooit een haai van dichtbij zien. Een kniesoor die daarom maalt. Zet er leuke infographic bij, zoals de Russian Selfie Guide en het regent clicks. Een tiplijst werkt ook altijd: neem geen selfie met beren, tijdens het besturen van een vliegtuigje of klim er niet voor op elektriciteitsmasten. Waardevolle info, ongetwijfeld, maar alles bij elkaar  gaat om 19 gemelde gevallen. Niet echt groot nieuws dus, maar grote kans dat dit enige is wat u zich binnen twee weken nog herinnert uit deze Scoop.