pagina 70

17/01/2018 – Onlangs vroeg iemand me om, voor iemands verjaardag, pagina 70 uit mijn lievelingsboek op te sturen. Wat is dat, een lievelingsboek? Hangt hoe boeken tot ons spreken niet af van wie we zijn als we ze lezen? Ik koos dan maar voor eentje dat altijd weer opduikt in mijn leven, en me altijd weer iets anders vertelt.

En omdat ik op deze toevallige pagina 70 toch alweer vier zinnen ontdekte die niemand anders had kunnen schrijven dan deze auteur, hoewel ze op het eerste gezicht heel banaal lijken, deel ik deze pagina ook graag met jullie. Want is dat niet het belangrijkste voor een auteur? Stilistisch smoel hebben? Verstop mij één zin van haar in een tekst vol samples, en ik haal hem er zo uit. Maar dat komt dan misschien weer omdat ik haar hele oeuvre las, en dan, zei Joost De Vries onlangs, toen ik hem interviewde voor Het Einde, krijg je toch het gevoel dat je een auteur echt kent, hoe hij/zij denkt of is.

Wat ook weer heel bedrieglijk kan zijn, vind ik – daarom ben ik altijd bang om auteur te interviewen die ik of erg bewonder of erg goed ‘ken’. Want de botsing tussen dat beeld en de werkelijkheid, kan erg ontluisterend zijn voor de meta-fictie die je in je hoofd hebt gebouwd. #justthinking