hoger honing

Groepsperformance (2015) – Dramaturgie Gaea Schoeters, Jeroen Theunissen, Mark Reugebrinck, Geertrui Daem

Eind 2014 werd de Vlaamse literaire uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen onverwachts opgeheven. Voor de auteurs kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. In de nasleep van die verandering werden ook nogal wat onaangename dingen gezegd, over B-elftallen bijvoorbeeld. Dat konden we ons niet zomaar laten zeggen; de Antwerpse Bij was een kwaliteitslabel. En dus organiseerden we afgelopen zaterdag Hoger Honing, een literaire avond in de Gentse Minard.

Geen begrafenis van de uitgeverij, en evenmin de zaligverklaring van Harold Polis, maar wel een hulde aan een fonds dat jarenlang het beste van de Belgische Letteren verzamelde. Een heel divers fonds, met schitterend proza, poëzie, fictie, non-fictie, high-brow literatuur en populaire cultuur. Dat beste van de Bij zetten we nog één keer voor u op scène. Want willen of niet, straks zal het fonds onvermijdelijk versnipperd raken.

Met DBBA verdwijnt de grootste literaire uitgeverij in Vlaanderen. Wie nog wil publiceren, moet wel naar Nederland. Maar kan dat zomaar? Hoe hoog is de taalgrens eigenlijk aan die kant, en hoe groot zijn de culturele verschillen? En is het wel normaal dat auteurs die niet in Nederland uitgeven automatisch als B-auteur beschouwd worden? Moeten we ons, meer dan over de leefbaarheid van een literaire uitgeverij in Vlaanderen, geen zorgen maken over de leefbaarheid van een land zonder literaire uitgeverij?

Pers

Met ‘Hoger Honing’, een uitgebreid literair programma in de Gentse Minardschouwburg, namen de auters van De Bezige Bij Antwerpen zaterdagavond definitief afscheid van hun uitgeverij. Het werd geen afscheid in mineur maar een trots overzicht met ronkende namen als Bart Van Loo, Annelies Verbeke en Marc Reugebrink. —Knack.be—

Speellijst

14/02/2015 – Minard, Gent (B)

hoger honing

Technische gegevens

Groepsperformance
Nederlands
95′