Rosalind

ROSALIND (2024) — Short chamber opera (25′). Concept: Merel Vercammen / Snaarfestival.  Libretto: Gaea Schoeters — Compositie: Annelies Van Parys — Regie: Kenza Koutchoukali. Een productie in opdracht van Snaarfestival Utrecht.

Wie kent Rosalind Franklin nog? De vrouw die als eerste de dubbele helix-vorm van DNA  wist te vangen op (röntgen)foto’s, deelde niet mee in de Nobelprijs die Wilkins, Watson & Crick voor de ontdekking van de DNA-strcutuur kregen. En dat lag niet alleen aan het feit dat ze op dat moment al overleden was aan kanker… veroorzaakt door de röntgenstraling die ze gebruikte bij haar onderzoek. Nee, de heren ‘vergaten’ heel bewust te vermelden dat hun ontdekking op haar research steunde, want helemaal consensual was die samenwerking niet geweest. Het verhaal van hoe haar ‘collega’ Wilkins haar ‘concullegas’ haar werk heeft toegeschoven, leest als een spannende crimi. Haar levensverhaal, helaas, als een tragedie. Te jong gestorven, maar eindelijk in ere hersteld: hier is Rosalind!

I can’t believe all this happened
Because I never invited Wilkins for dinner

Sopraan Bernadeta Astari wekt Rosalind opnieuw tot leven, samen met de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Ed Spanjaard. Kenza Koutchoukali tekent voor de regie. Een pittige mini-opera waarin de ‘onzichtbaarheid’ van vrouwen met de nodige humor aan de kaak wordt gesteld, maar vooral: een zoektocht naar de complexe persoonlijkheid van Rosalind Franklin. Wie was deze vrouw, ten onrechte afgeschilderd als The Dark Lady, echt? En waarom deden haar eigen vrienden haar zo’n onrecht?

Voorafgaand aan deze mini-opera vertelt historicus, schrijver en theatermaker Eveline van Rijswijk over het leven van Rosalind Franklin en haar betekenis voor de wetenschap. Haar verhaal wordt afgewisseld met muziek voor viool en sopraan — o.a. liederen van Gustav Holst, die directeur was van de school van Rosalind.

 

 

Speellijst

15/06/2024 — première Snaarfestival, Utrecht (NL)

Cast & Crew

Annelies Van Parys compositie
Gaea Schoeters libretto — translated by Rona Kennedy
Kenza Koutchoukali regie
Bernadeta Astari sopraan
met musici uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest
o.l.v. Ed Spanjaard
Lecture-performance vooraf
Merel Vercammen viool
Eveline van Rijswijk
 presentatie
met muziek van Holst

 

Rosalind