Tiresias

Theatervoorstelling (2020).  Concept & regie: Guy Cassiers — Tekst: Kate Tempest in een vertaling van Gaea Schoeters & Johanna Pas —Muziek: Dmitri Sjostakovitsj in een uitvoering van het Antwerp Symphony Orchestra – Een productie van Het Toneelhuis & Antwerp Symphony Orchestra

Guy Cassiers creëert een tweeluik van twee monologen: Antigone in Molenbeek (Stefan Hertmans) en Tiresias (Kate Tempest).
Dit is het tweede deel van het tweeluik.

Weinig artiesten hebben zoveel pijlen op hun boog als de 33-jarige Britse Kate Tempest: ze haalde met haar gedichten en romans meteen een rits prijzen binnen en ze heeft – met haar spoken word performances – ook het aura van een rockster die grote zalen vult.

In haar spreekgedicht Tiresias laat Tempest de identiteit van de spreker verglijden van man over vrouw naar blinde ziener die inzicht verwerft in de menselijke existentie. Geknipt materiaal voor actrice Katelijne Damen, met wie Guy Cassiers eerder de voorstelling Orlando maakte, naar Virginia Woolf. Orlando vertelde toen, net als Tiresias nu, het verhaal van een transformatie van man naar vrouw en stelde daarbij alle vragen over identiteit op scherp.

Tempest plaatst deze problematiek middenin een hedendaagse stedelijke context waarin een individu zich steeds makkelijker dreigt te verliezen. Bij haar is Tiresias een vijftienjarige jongen van nu, die tot vrouw transformeert
en uiteindelijk een profeet wordt naar wie niemand luistert. Ondanks de ogenschijnlijke zwaarte van dit thema is Tempests taal bijzonder speels en concreet.

De setting is dezelfde als die van Antigone in Molenbeek, maar tegenover de stem van Tiresias plaatst Guy Cassiers nu de achtste symfonie van Dmitri Sjostakovitsj, live uitgevoerd door het Antwerp Symphony Orchestra in de Koningin Elisabethzaal op twee unieke concertavonden.

Speellijst

Elisabethzaal – Tiresias (concertante)
15/16 mei 2020 — uitgesteld door Corona

Toneelhuis – Tiresias / Antigone in Molenbeek
30 april – 3 mei 2020 — uitgesteld door Corona

UPDATE SPEELDATA

 • Voor de live uitvoering van Tiresias met het Antwerp Symphony Orchestra, die in de Koningin Elisabethzaal gepland stond op 15 en 16 mei, zoeken we nieuwe data.
 • De premièrereeks van de double bill Antigone in Molenbeek + Tiresias in de Bourla (22-24 mei) en de tournee die daarop volgt, verzetten we naar volgend seizoen. De  nieuwe premièredatum van Antigone in Molenbeek + Tiresias valt op 30 september 2020. Alle daarna geplande voorstellingen blijven staan.

Cast & Crew

regie

 • GUY CASSIERS

tekst naar

 • TIRESIAS VAN KATE TEMPEST
 • VERTALING: Gaea Schoeters & Johanna Pas

met

 • KATELIJNE DAMEN

dirigent

 • DUNCAN WARD

muziek

 • ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA

vormgeving en video

 • CHARLOTTE BOUCKAERT

productie

 • TONEELHUIS

coproductie

 • ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA
Tiresias