#uitwuiven – Margaret Mahy

De inwijding – Margaret Mahy

Ik schrijf te veel posts met deze tag, de laatste tijd. Het lijkt wel alsof alle auteurs uit mijn jeugdjaren plots het loodje leggen. Margaret Mahy gaf mij een imaginair vriendje dat ik nooit vergeten ben. Een jongen die Sorry heette. Een jongensheks met een hart van koekenbrood. Nochtans was ik in eerste instantie niet blij met dit kerstcadeau. Ik vond de cover aartslelijk (dat is hij ook, ik had gelukkig toen al smaak), fantasy een belachelijk subgenre en de taal op de eerste pagina’s bizar en verwrongen (ik was negen).

Toch was De Inwijding op een manier ook mijn changeover van echte kinderboeken naar iets anders. Mahy beschrijft hier een romance die de hele Twilight-onzin moeiteloos naar de prullenbak verwijst. Niet alleen omdat het een jeugdboek is met een gelaagdheid die in  Amerikaanse blockbusters totaal ondenkbaar is, maar vooral omdat het ook nog eens waanzinnig goed geschreven is. Het was, denk ik, een van de eerste boeken waarvan ik dacht: dat wil ik ook kunnen. Terecht: wie personages neerzet die me bijna 30 jaar later nog altijd glashelder voor de geest staan, die kan wel iets.

Laat een herleestip zijn voor deze week. Los van leeftijd. Want om het met een quote uit het boek zelf te zeggen:
“It changes you for ever, but you are changing for ever anyway.”