Meisjes, Moslims & Motoren – lezing

Markant, Sint-Michiels

An Archive of Love

Neue Vocalsolisten Stuttgart
Muziek van Annelies Van Parys, Jose Sanchez-Verdu, Claude Vivier, Claudio Monteverdi & many others

Tickets & info: Concertgebouw Brugge

Boekvoorstelling

Eindelijk! Op 14/12 stel ik in Bar Mirwaar (Gent) mijn nieuwe roman Zonder Titel #1 voor.
Er zal drank zijn, en muziek en tekst — en ook een heleboel fijne mensen. #iedereenwelkom
Graag reserveren via deze link.
Deuren om 19.30, we beginnen om 20u.

Thx to Uitgeverij Querido, Boekhandel Limerick & Bar Mirwaar!

 

Het glazen plafond in de letteren

Corina Koolen geeft een korte lezing over haar onderzoek. Daarna gaat zij in gesprek met auteur Rachida LamrabetRoderik Six (auteur en literair journalist) en uitgever Annette Portegies (Querido) over de vraag hoe we het glazen plafond in de letteren kunnen doorbreken. Ik mag digitaal voor provocateur spelen.

Festival van de gelijkheid
Vooruit,

Queer!

Voorstelling nieuwe Deus Ex Machina
Boekhandel Kartonnen Dozen, 20u
Antwerpen

Gender in de jeugdliteratuur

Bibliotheek Schaarbeek
Inschrijven verplicht!

Meisjes, Moslims & Motoren – lezing

Markant Brugge

Shell Shock / Rouge Sanguine

koorwerk i.s.m. Annelies Van Parys voor Accentus

10/11 — Rouen (FR) — wereldpremière
13/11 — Suresnes (FR)

Tickets & info: Rouen / Suresnes

Manifest voor een nieuw elitarisme

Denksnack Amersfoort / Debat
Stadsgalerij, Kade Cafe, Eemplein – 20u

www.stadsgalerij.nl

Meisjes, Moslims & Motoren – lezing

Instituut Anneessens-Funck, BXL
Voor leerlingen van de eerste & tweede graad

Worldpremiere USHER – Staatsoper Berlin

Further performances
14-16-19-21-24-26-30/10/2018 – Staatsoper Unter der Linden (D)
February 2019 – worldpremiere Swedish version – Folkoperan Stockholm (S)

Tickets & info: Staatsoper Berlin

2018 wordt een druk jaar. Hieronder alvast een update van de kalender

Meer tekst en uitleg in deze PDF.

HET KANAAL
6 & 7 FEBRUARI – NTG / MINNEMEERS – GENT
27 APRIL – CC TER DILFT – BORNEM 

Tekst: Gaea Schoeters • Compositie: Annelies Van Parys • Regie:  Het Geluid Maastricht• Acteurs: Katelijne Verbeke • Adams Mensah • Sopraan: Naomi Beeldens • Luit: Maarten Vandenbemden • Scenografie: Anneleen De Causmaecker • Een Productie Van: Antwerp Queer Arts Festival – Muziektheater Transparant – Het Geluid Maastricht – Vzw Perignem

www.ntgent.be/nl/productie/het-kanaal
www.terdilft.be/activiteitendetail/3398/het-kanaal

 

*Amsterdam – 26/27 – Ostade A’dam
*Gent – 6/7 febr – NTGent 
*Bornem – 27/4 – Cultuurcentrum Ter Dilft

Zeer welkom ergens onderweg.
De voorstelling is ook nog steeds te boeken,
zowel voor CC’s als voor scholen, en dat via Muziektheater Transparant

 

‘Wat een rijke theatertekst is Het Kanaal/Crossing Borders! Wat Gaea Schoeters hier lapt,

De nieuwe Gierik wordt voorgesteld, ik lees voor (en volgens mij ook nog allerlei andere fantastische mensen), en vooral: we laten in absolute première Ah, cette Fable horen – de liedcyclus die ik schreef voor componist Annelies Van Parys iov Concertgebouw Brugge, met de superbe mezzo Els Mondelaers & saxofonist Kurt Bertels. Binnenkort op cd, dan al in preview privé!

 

“Overlezen gaat over boeken … en andere gewone dingen in het leven,” zo vatte panellid Jos Geysels dit programma ooit goed samen. Samen met journalist Karl van den Broeck en Johny Geerinckx overlaadt de Minister van Staat je in deze sprankelende praatshow met grappige, spannende of ontroerende leestips.

Dat gebeurt telkens in het gezelschap van een Vlaamse of Nederlandse auteur, die nieuw werk meebrengt (in deze Het Kanaal) en er ook uit voorleest.

Onder het motto “Tools for democracy” debatteren we over sociale media en digitaal activisme. Met Gustavo Illescas (Independent Media Centre, Guatemala), Sarit Michaeli (B’Tselem, West Bank) en Jeroen Olyslaegers. Over ervaringen met de al dan niet ‘verbindende kracht’ van conversaties op digitale platforms zoals de sociale media. Nav een essay dat ik schreef over ‘digitalelinguistische vervuiling’, trolling, haatmail en de echokamers van Facebook & Twitter.

Op het strand bij Calais maakt een vluchteling zich klaar om het Kanaal over te zwemmen, zijn toekomst tegemoet. Op de krijtrotsen aan de overkant neemt een (transseksuele) vrouw afscheid van het leven; nog even en ze springt haar einde tegemoet. Tussen de twee ontstaat een verrassende dialoog: hun lot blijkt sterker verbonden dan gedacht.

De tekst van auteur Gaea Schoeters vindt zijn spiegel in een recent teruggevonden theatertekst van William Shakespeare, waarin de sheriff probeert de burgers van Londen tot rede te brengen die een groep recent aangekomen vluchtelingen willen lynchen.

Wat je in Antwerpen doet, moet je ook in Gent doen. Dus:

stellen we het boek van Het Kanaal ook voor in Limerick, compleet met een mini-concert van Naomi Beeldens en Maarten Vandenbemden, met muziek van componist Annelies van Parys. #alweergratis

Het prachtig vormgegeven boekje is verschenen bij Uitgeverij Kartonnen Dozen, met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en verkrijgbaar voor ochot ocheere 12€50. #ookbekanstveurniet

 

Wie is er bang voor de toeschouwer? Rond die vraag debatteren we in Amsterdam over publieksparticipatie en theaterkritiek. Welkom! Info & tickets

 

 

Kultuurfaktorij Monty is in 2017 aan de tiende editie van HET SCHRIJVERSGEVANG toe! Voor dit tweede lustrum slaan we de handen ineen met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Als schrijvers werden Michiel Cox, Gaea Schoeters en Moya De Feyter geselecteerd! De drie auteurs worden op maandag 4 september geïnterneerd tussen de muren en onder het dak van Monty. Elk in hun eigen hoek, met bed en bureau.

Om zich vrij te kopen storten ze zich vijf dagen exclusief op het schrijven van een gloednieuwe theatertekst.

Na de twee compleet overboekte try-outs die we afgelopen week op de Genste Feestjes speelden, kunnen we blij aankondigen dat de Schaduwtrein nog een keer door het Nest bolt op 10/9.

Jongeren uit Afghanistan, Filippijnen, Irak, Oeganda, Syrië en België maken en brengen een unieke multidisciplinaire theatervoorstelling/performance. Over hier en nu, daar en overmorgen. Over angst, geluk, gemis, liefde, woede, hoop.

Wat je hoort, is geen fictie.

Ik wil er ook graag aan toevoegen dat we met deze fantastische bende op tournee willen.

Koffie, koeken en de geur van boeken! Een prima start van je zondag. De deuren gaan open om 10 uur, vervolgens gebeurt er vanalles en nog wat en om 12 uur stellen we het boek van Het Kanaal voor, compleet met een mini-matinee-concert van Naomi Beeldens en Maarten Vandenbemden, met muziek van componist Annelies van Parys. En meer nog: ‘t is gratis.

Het prachtig vormgegeven boekje is verschenen bij Uitgeverij Kartonnen Dozen, met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en verkrijgbaar voor ochot ocheere 12€50.

Muziektheatervoorstelling met Katelijne Verbeke, Adams Mensah, Naomi Beeldens en Maarten Vandenbemden. We spelen om half negen, ik geef telkens om acht uur een inleiding, die nergens voor nodig is, maar hopelijk wel boeiend.

Tussen een vluchteling die op het punt staat om het Kanaal over te zwemmen en een vrouw die aan de overkant afscheid neemt van het leven, ontstaat een verrassende dialoog: hun lot blijkt sterker verbonden dan gedacht.

Deze maatschappijkritische tekst vindt zijn spiegel in een recent opgedoken Shakespearetekst en plaatst de term ‘vreemdelingen’ in perspectief.

Boksringdebat met Bent Van Looy over cultuur en media

(zie ook gaeaschoeters.be/krant – uppercut)

Wereldpremière van Het Kanaal, een nieuw muziektheaterstuk dat ik met componist Annelies van Parys maakte in opdracht van Queer Arts Festival Antwerpen. Tekst: Schoeters & Shakespeare. Productie: AQAF, i.s.m. Muziektheater Transparant, Operdagen Rotterdam & ‘t Geluid Maastricht. Met o.a. Katelijne Verbeke & Adams Mensah en Naomi Beeldens & Maarten Vandenbempt/Ana Fernandez Perez.

Meer info & tickets: coming soon.

Avant-première van Het Kanaal, een nieuw muziektheaterstuk dat ik met componist Annelies van Parys maakte in opdracht van Queer Arts Festival Antwerpen. Tekst: Schoeters & Shakespeare. Productie: AQAF, i.s.m. Muziektheater Transparant, Operdagen Rotterdam & ‘t Geluid Maastricht. Met o.a. Katelijne Verbeke & Adams Mensah en Naomi Beeldens & Maarten Vandenbempt/Ana Fernandez Perez.

Meer info & tickets: coming soon.

Sneak preview van Het Kanaal, een nieuw muziektheaterstuk dat ik met componist Annelies van Parys maakte in opdracht van Queer Arts Festival Antwerpen. Tekst: Schoeters & Shakespeare. Productie: AQAF, i.s.m. Muziektheater Transparant, Operdagen Rotterdam & ‘t Geluid Maastricht. Met o.a. Katelijne Verbeke & Adams Mensah en Naomi Beeldens & Maarten Vandenbempt/Ana Fernandez Perez.

Meer info & tickets: coming soon.

Componiste Annelies Van Parys kreeg van het Concertgebouw de vraag een stuk te componeren voor de Angel Room, waar Luc Tuymans’ Angel prijkt, in navolging van Toshio Hosokawa en Vykintas Baltakas. Ze koos voor mezzo en saxofoon; de onnavolgbare Els Mondelaers en de al even geweldige Kurt Bertels voeren uit. Ik mocht voor tekst (en uitleg) zorgen, en stoeide een beetje met de gevallen engelen van De Nerval en Winterson. De mijne is, hoe kan het anders,

Wat vooraf ging…
Of ik iets wilde doen in het Stem. Een half uur. Om het even wat.
‘Om het even wat?’
‘Ja. Als het maar een half uur is.’
(Ik heb geen idee wat. Hoezo iets? Welke iets? Iets doen? Nou ja, ik doe wel iets. Dan.)
‘Euh – ja dan?’
En of ik dan even wilde komen kijken in het museum iets te kiezen dat paste bij mijn iets.

Jeroen Theunissen en ik stappen nog eens samen in de boksring.
Helden versus anti-helden, bruut geweld versus kwetsbaarheid.

Het publiek beslist.

Meer info en tickets: hier!

Componiste Annelies Van Parys vroeg me vorig jaar of ik zin had om haar eerste opera te schrijven. Yes O yes! Ze had twee thema’s voor ogen: voyeurisme en sociale isolatie. En een ferme scheut Hitchcock. Dus deden we dat.

Private View speelt zich af binnen de besloten wereld van een flatgebouw; de bewoners hebben zich volledig teruggeplooid op zichzelf, en kennen hun buren nauwelijks. Ook de personages in het scenario van Gaea Schoeters en het speelse,

Massa of elite? Op 15/10 vechten #JeroenTheunissen & ik het uit in de boksring van het #Bang-festival #Bozar. Ruth Joos is scheidsrechter van dienst. Tickets & info hier!

Op zondag 11 oktober organiseren de bibliotheken van de Vlaamse Ardennen het literair festival  www.boeksprekers.be Ik praat er met Luckas Vander Taelen en Rick De Leeuw over literatuur. Jelle Van Riet leidt ons in goede banen. Plaats en tijd van handelen: CC De Woeker in Oudenaarde, zondag 11 oktober, van 15.30u tot 16.30u.

Op 04/08 lees ik voor in de Permeke Bibliotheek in Antwerpen. De fantastische Naomi Beeldens & Alexandro Oppo kleden één en ander muzikaal in en mij interviewmatig uit. Welkom! Meer info hier!

Op zaterdag 21/09 praat ik met Bert De Geyter nog eens uitgebreid over De kunst van het vallen. Bert is altijd leuk, DOK is een prachtlocatie en ik zal mijn best doen daar nog iets aan toe te voegen. O, en het is nog gratis ook. Tot dan!

Overlezen is het boekenprogramma van De Warande. Op 20 augustus praat ik daar met Johny Geerinckx, Karl Van den Broeck en Jos Geysels over De kunst van het vallen. Concreet: De Stadsboerderij in Turnhout, 19u30.
Meer info vind je hier.
Welkom!

Revolutie! is dit jaar het thema van het Strangelove Festival. Alleen al daarom ben ik vereerd dat ik het mag openen. Welkom, nu donderdag om 20u. Praktische info hier.

Benieuwd hoe de muziek uit het boek live klinkt? Op vrijdag 6 juni buigt Café Classique zich over De Kunst van het vallen, en brengen we de tekst en de soundtrack samen op één podium. Alle praktische info over de avond & tickets vind je hier.

Voor al wie het de eerste keer miste, stel ik De kunst van het vallen nog een keer voor, deze keer in Boekhandel ‘t Oneindige Verhaal, Stationsstraat 68, Sint-Niklaas. Ook nu met een interview en een drankje achteraf. Iedereen welkom, wel graag bevestigen op oneindigeverhaal@skynet.be

We hebben een pianiste, een zangeres, een dj en een nieuw boek om voor te stellen. En de Bezige Bij & de Limerick trakteren. Ik denk dat we een feestje hebben.
Welkom! Wel graag bevestigen op limerick@skynet.be