Meisjes, Moslims & Motoren

2 meisjes. 2 motoren. 30000 kilometer. 7 maanden. 15 landen.

‘Met de motor naar Iran? Twee meisjes? Is dat niet gevaarlijk? Waarom net daar naartoe?’

Het korte antwoord: uit nieuwsgierigheid. Omdat we niet geloven dat moslimlanden gevaarlijker zijn dan andere. En omdat het een wilde meisjesdroom is: stoer, avontuurlijk en een tikje nostalgisch. Dus vertrokken we, oostwaarts, op zoek naar een ongerepte wereld, waar de tijd nog trager verloopt.

Onderweg volgden we het spoor van twee Zwitserse schrijfsters, Annemarie Schwarzenbach en Ella Maillart, die in 1939 samen naar Afghanistan reden. Bijna 70 jaar stelden we verbaasd vast hoe weinig er veranderd is.

Meisjes, Moslims & Motoren is het verhaal van die reis. Het slingerende pad naar het onbekende dat zich eindeloos voor onze wielen uitstrekt…

 

‘Meisjes, Moslims & Motoren’ begint als een eerlijk relaas van moedige reizigers. Dat zou op zich al de moeite zijn: een vrouwelijke kijk op een wereld die doorgaans doorheen een mannenbril wordt weergegeven. Maar daarnaast doen de reisschrijvers/-fotografen hun voordeel met hun ontmoetingen van alledag, met de gebruikelijke excentriciteiten en absurditeiten van het verdere buitenland: een man die een schorpioen aait, vrouwen die in afwachting leven van vijftig stokslagen, een Brit die een politie-escorte nodig heeft om zijn honden uit te laten. Na 280 bladzijden blijken landen die voor de gemiddelde sterveling dorre vlekken op de wereldkaart zijn tot leven te zijn gekomen.’ —Rudi Rotthier, auteur—

‘Het is een verademing om te zien dat er steeds weer vrouwen grenzen verleggen, laten zien dat ze ballen aan hun lijf hebben en projecten realiseren langs ongeëffende paden. Woord en beeld in dit boek laten een moslimwereld zien die we niet kennen. Geen grote politieke boodschappen of beelden van extremisme en conflict, maar dagelijkse beelden van gewone mensen. Veel vrouwen ook. Geen onzichtbare, onderdrukte vrouwen maar gewone islamitische meisjes en moeders op zoek naar hun eigen geluk.’ —Lieve Blancquaert, fotograaf—

‘Tien jaar reis ik ondertussen al de wereld rond voor mijn reisprogramma en ontelbare reizigers ben ik al tegen het lijf gelopen. Maar dit tweetal zal ik niet snel vergeten, alleen al omdat ik me bij het horen van hun ruige verhalen over maandenlange motortochten, nogal een groentje voelde. We ontmoette elkaar in Yazd midden in de Iraanse woestijn. Trui en Gaea pasten perfect in dit decor van woest uitziende avonturiers, gelukszoekers en ‘dare devils’. De hele avond zat ik onder de uitbundige sterrenhemel ademloos naar hun verhalen te luisteren en wat geweldig dat  iedereen nu ook mee kan genieten van hun bijzondere avonturen…’ —Floortje Dessing, documentairemaker—

 

Zin gekregen om verder te lezen?

Download hier een hoofdstuk.

MMM – De makers

GAEA SCHOETERS
Freelance-journalist & scenarist, fictief gehuwd. Motorervaring: 8 jaar, >125.000 kilometer. Bruikbare kennis: gezond verstand. Basic complexloos Russisch. Noties van de wereld (psychologisch, sociaal, literair, fauna). Bijzondere kwaliteiten: goeie planner. Zeurt niet na 10 uur rijden. Koudebestendig. Praat met een hond met een hoed op. Kampeervuurkok. Ingebouwde GPS-terugrijfunctie. Bambi-blik. Verloren-voorwerpen-vinder. Vervelende gebreken: bordkartonnen gezondheid. Hoogtevrees, voornamelijk in bergen. Voornaamste troef: vrouw.

TRUI HANOULLE
Grafisch vormgever & selfmade fotograaf, fictief gehuwd. Motorervaring: 14 jaar, >350.000 kilometer. Bruikbare kennis: goeie mechanicienne. Basic Russisch. Noties van de wereld (geografisch, historisch, cultureel, flora). Bijzondere kwaliteiten: betonnen gezondheid. Goeie onderhandelaar. Zeurt niet na 10 uur rijden. Hittebestendig. Waterdicht. Wildkampeerder. Beste kaartlezer ter wereld. Vervelende gebreken: elke dag iets kwijt. Arachnofoob. Voornaamste troef: vrouw.

Pers

RECENSIES

‘Eén van de opvallendste reisboeken op de Boekenbeurs.’ —De Standaard—

INTERVIEWS

Met Trui Hanoulle in Het Vrije Woord —Radio1—

Readies

Meisjes, Moslims & Motoren

Technische gegevens

Auteurs: Gaea Schoeters, Trui Hanoulle
Uitgeverij: Querido Fosfor, 2018

Paperback
ISBN: 9789021409603
Prijs: € 20,00
284 pagina’s met foto’s

E-book
ISBN: 9789021409610
Prijs: € 9,99

Soundtrack

MMM  – LEZINGEN

Zeven jaar later blijft onze reis mensen nog steeds fascineren, en dus geven we er nog steeds lezingen over, ook voor scholen. Een verhaal over verwondering en verbazing, verschillen en gelijkenissen, meisjes, moslims en motoren.

Zelf een lezing boeken? Dat kan: stuur ons een mailtje via de contact-pagina. Daar vind je ook onze lezingen-agenda.

Making of

We keerden terug van onze reis met 11.000 beelden. Hieronder een volstrekt willekeurige selectie van de reis zelf, en het maken van het boek nadien.