dead ladies show

Een sprankelend café chantant over vrouwen die schitterden tijdens hun leven maar vergeten raakten na hun dood.

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanleys schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

In elke Dead Ladies Show delen twee vrouwen en een man, bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars, hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Auteur Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie lecture performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer. Onze eigenste Dead Ladies Song is van de hand van componist Annelies Van Parys, Gaea Schoeters zorgde – met de onmisbare hulp van Rona Kennedy – voor de tekst.

DEAD LADIES SHOW 1

In deze eerste aflevering breken Chokri Ben Chikha, Bieke Purnelle en Annelies Verbeke een lans voor de Nieuw-Zeelandse auteur Katherine Mansfield, de Berberse rebellenleidster Dihya, en de Lets-Amerikaanse fietsende globetrotster Annie Londonderry. Mezzosopraan Els Mondelaers wekt samen met pianiste Lies Colman de Armeens-Amerikaanse zangeres en componiste Cathy Berberian weer tot leven.

Tickets & Info:

www.passaporta.be
(of via de sites van de speelplaatsen zelf)

 

 

Pers

Herbeluister hier de uitzending van Pompidou over de Dead Ladies Show

De vrouw: een voetnoot in de geschiedenis — Gaea Schoeters, Passaporta Magazine, nov 2019
Vijf redenen om Mansfield te lezen — Annelies Verbeke, DSLetteren, 06/12/2019

Stills

Speellijst

Dead Ladies Show 1
4/12/2019 – Beursschouwburg BXL
5/12/2019 –  LOD Gent
14/12/2019 – Vrijstaat O Oostende

Dead Ladies Show 2
07/03/2019 – La Conserve (30CC), Leuven
27/03/2019 – Beursschouwburg, BXL
29/03/2020 – Concertgebouw Brugge (matinee)

dead ladies show